Derekegyház

Égi csoda Derekegyház határában: vörös szivárványt fotóztak

A vörös égi fényív fizikailag nem különbözik “hagyományos” szivárványtól, azonban csak több tényező együttes hatására, napkelte és napnyugta idején figyelhető meg. Ezt a ritka jelenséget 2024 első napján Derekegyház közelében is sikerült lencsevégre kapni.

A Napból érkező sugarak együttese fehér színt alkot, szivárvány esetén ezeket a sugarakat vízcseppek által színekre bontva láthatjuk. Hasonló jelenséget figyelhetünk meg a televíziók képernyőjén és más monitorokon. Ami távolról fehérnek látszik, közelről három szín: vörös, zöld és kék együtteséből áll. A modern képernyőkön ez már kevésbé figyelhető meg, de ha vizet cseppentünk a monitor felületére, a vízcseppek alkotó színekre bontják a fényt – magyarázza a National Geographic.

Ennek oka, hogy a fehér fényt alkotó különböző hullámhosszú színek a víz és más közegek (levegő, vagy a monitor anyaga) határára érve, azok eltérő optikai tulajdonsága miatt más-más szögben törnek meg. Emiatt az addig együtt haladó színek szivárványt alkotva polarizálódnak, azaz szétválnak.

A vörös szivárvány kialakulásának alapja hasonló a vörös naplementéhez. A szemlélődőtől nézve, az alacsonyan járó nap sugarai hosszú utat tesznek meg a légkörben, ahol a kis hullámhosszú összetevők a számtalan lebegő részecskén megakadnak, szétszóródnak, végül csak a nagy hullámhosszú vörös szín jut el a szemünkig. Emiatt ilyen árnyalatú a kelő Nap és körülötte az égbolt.

Ha a feltételek adottak, az átellenes oldalon megjelenik a vörösen izzó ív, hiszen a vízcseppeket már csak ezek az árnyalatok érik el, ezek összetevői polarizálódnak, és szivárványt alkotva csak a legkülső sávot látjuk vörösen izzani. Csapadékos időjárás esetén a jelenség hazánkban megfigyelhető, érdemes szemlélődni.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kerti gépet lopott egy 22 éves férfi egy derekegyházi tanyáról

Szabó Viktor

Derekegyházán dőlt meg az országos melegrekord

Szabó Viktor

Útépítési munkálatok kezdődnek Derekegyházon, útlezárások is lesznek!

Szabó Viktor

Ilyen van?! Ellopták a derekegyházi buszmegálló oldalait

Szabó Viktor

Százával sülnek a palacsinták Derekegyházán

Szabó Viktor

Érkezik a térség egyik legnagyobb gasztro-élménye, jön a Derekegyházi Palacsintafesztivál!

Szabó Viktor

Szabó István Derekegyház polgármesterének évértékelője

tk_arpad

A derekegyházi Szentháromság-templom nyerte idén a Média Építészeti Díját

tk_arpad

A derekegyházi Szentháromság-templom is Média Építészeti Díja idei döntősei között

tk_arpad