Szentes

Megújul a szentesi Péter Pál polgárház kertje

Korhű formában megújul a szentesi Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye, a Péter Pál polgárház kertje – közölte a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Vincze Máté a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Koszta József Múzeum “kis múzeumnak” tekinthető abban az értelemben, hogy nem tartozik az országos vagy a vármegyei közgyűjtemények közé. Ugyanakkor gyűjteményének nagysága és az itt folyó szakmai munka alapján mégis a nagy intézmények közé sorolható.

Egy helyi múzeum mindig egy adott település identitásának meghatározó eleme – mondta a politikus, hozzátéve: Szentes esetében különösen így van ez, a város sokkal nagyobb lélekben, kulturális kisugárzásában, mint földrajzi kiterjedésében.

A sajtótájékoztatón elültettek két gyümölcsfát, egy almafacsemetét és egy helyi tájfajtának számító rózsanaspolyát. A csemeték egyelőre dézsákba kerültek, mert a Péter Pál polgárház kertje regisztrált régészeti lelőhelynek számít, így a kert felújítása csak a feltárást követően kezdődhet el.

Vecseri Csaba, a szentesi Bartha József Kertészeti Technikum szakvezetője elmondta, a kiállítóhely kertjének megújítására pályázatot írnak ki diákok számára. A fiatalok feladata lesz a kert és a zöldfelület korhű rekonstrukciójának, a fás és lágyszárú növények elhelyezésének megtervezése.

A Petőfi Sándor utca és az Iskola utca sarkán álló Péter Pál polgárház épülete az egykori szentesi Úri utca rangos polgárházainak legszebb, műemléki igénnyel megmentett objektuma. A 19. század közepén emelt épület a Károlyi-uradalom gazdatisztjének lakóhelye volt. Az épület oszloptornáca jellegzetes szentesi díszkert-udvarra nyílt.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Mellbedobással erősítene a Demokratikus Koalíció Csongrád-Csanádban

Szabó Viktor

Lopott autóval hajtottak árokba Szentesen

Szabó Viktor

Csúcsokat döntöttek a szentesi úszók Vásárhelyen

Szabó Viktor

Bozó Zoltán megelőzte Szabó Zoltánt

Szabó Viktor

Ismét közpénzből kampányolnak Szabó Zoltánék

Szabó Viktor

Bozó Zoltán is reagált az aljas lejáratókampányra

Szabó Viktor

Tudjon meg többet a férfi-női konfliktusok kezeléséről!

Szabó Viktor

Sok sikert szentesi, csongrádi és környékbeli diákok!

Szabó Viktor

BREAKING! Megtalálták a szentesi gyilkosság elkövetőjét!

Szabó Viktor