Szentes

Megújul a szentesi Péter Pál polgárház kertje

Korhű formában megújul a szentesi Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye, a Péter Pál polgárház kertje – közölte a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Vincze Máté a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Koszta József Múzeum “kis múzeumnak” tekinthető abban az értelemben, hogy nem tartozik az országos vagy a vármegyei közgyűjtemények közé. Ugyanakkor gyűjteményének nagysága és az itt folyó szakmai munka alapján mégis a nagy intézmények közé sorolható.

Egy helyi múzeum mindig egy adott település identitásának meghatározó eleme – mondta a politikus, hozzátéve: Szentes esetében különösen így van ez, a város sokkal nagyobb lélekben, kulturális kisugárzásában, mint földrajzi kiterjedésében.

A sajtótájékoztatón elültettek két gyümölcsfát, egy almafacsemetét és egy helyi tájfajtának számító rózsanaspolyát. A csemeték egyelőre dézsákba kerültek, mert a Péter Pál polgárház kertje regisztrált régészeti lelőhelynek számít, így a kert felújítása csak a feltárást követően kezdődhet el.

Vecseri Csaba, a szentesi Bartha József Kertészeti Technikum szakvezetője elmondta, a kiállítóhely kertjének megújítására pályázatot írnak ki diákok számára. A fiatalok feladata lesz a kert és a zöldfelület korhű rekonstrukciójának, a fás és lágyszárú növények elhelyezésének megtervezése.

A Petőfi Sándor utca és az Iskola utca sarkán álló Péter Pál polgárház épülete az egykori szentesi Úri utca rangos polgárházainak legszebb, műemléki igénnyel megmentett objektuma. A 19. század közepén emelt épület a Károlyi-uradalom gazdatisztjének lakóhelye volt. Az épület oszloptornáca jellegzetes szentesi díszkert-udvarra nyílt.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Partrendezés volt a Kurca partján

Szabó Viktor

Ez a X. Civil véradó hét – Szentesen és Mindszenten is várják a véradókat

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi testnevelő is kapott elismerést

Szabó Viktor

A polgárőröknek (is) köszönhetően probléma mentesen űzték el a telet Szentesen

Szabó Viktor

Lövések hangja zavarhatja meg a szentesi csöndet

Szabó Viktor

Ápolót keresnek a szentesi kórház belgyógyászati szakrendelésére!

Szabó Viktor

Készenléti rendőrök oltottak el egy égő autót Szentesnél

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád környékén is razziázik a rendőrség

Szabó Viktor

Két diák jutott a vármegyei döntőbe a Boros Kazinczy-versenyén

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább