Szentes

Megújul a szentesi Péter Pál polgárház kertje

Korhű formában megújul a szentesi Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye, a Péter Pál polgárház kertje – közölte a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Vincze Máté a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Koszta József Múzeum “kis múzeumnak” tekinthető abban az értelemben, hogy nem tartozik az országos vagy a vármegyei közgyűjtemények közé. Ugyanakkor gyűjteményének nagysága és az itt folyó szakmai munka alapján mégis a nagy intézmények közé sorolható.

Egy helyi múzeum mindig egy adott település identitásának meghatározó eleme – mondta a politikus, hozzátéve: Szentes esetében különösen így van ez, a város sokkal nagyobb lélekben, kulturális kisugárzásában, mint földrajzi kiterjedésében.

A sajtótájékoztatón elültettek két gyümölcsfát, egy almafacsemetét és egy helyi tájfajtának számító rózsanaspolyát. A csemeték egyelőre dézsákba kerültek, mert a Péter Pál polgárház kertje regisztrált régészeti lelőhelynek számít, így a kert felújítása csak a feltárást követően kezdődhet el.

Vecseri Csaba, a szentesi Bartha József Kertészeti Technikum szakvezetője elmondta, a kiállítóhely kertjének megújítására pályázatot írnak ki diákok számára. A fiatalok feladata lesz a kert és a zöldfelület korhű rekonstrukciójának, a fás és lágyszárú növények elhelyezésének megtervezése.

A Petőfi Sándor utca és az Iskola utca sarkán álló Péter Pál polgárház épülete az egykori szentesi Úri utca rangos polgárházainak legszebb, műemléki igénnyel megmentett objektuma. A 19. század közepén emelt épület a Károlyi-uradalom gazdatisztjének lakóhelye volt. Az épület oszloptornáca jellegzetes szentesi díszkert-udvarra nyílt.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt egy diákját megkörnyékező tanár ellen

Szabó Viktor

70 éves korában elhunyt a szentesi vízilabdázók egyik legnagyobb szurkolója

Szabó Viktor

Égett a tarló Szentes közelében, két város tűzoltói érkeztek a helyszínre

Szabó Viktor

Traktorral ütközött össze egy kisteherautó Szentes és Szarvas között

Szabó Viktor

Folytatódik a hőség, mutatjuk, hol tudsz felfrissülni Szentesen!

Szabó Viktor

Simicskó István Szentesen: a honvéd kadétprogram sikertörténet

Szabó Viktor

Mit titkolnak a szentesi strand átvilágítása kapcsán?

Szabó Viktor

Ismét gyerekzsivajtól volt hangos a szentesi laktanya

Szabó Viktor

Csongrádi fiatal DJ lépett fel a Balaton Sound színpadán

Szabó Viktor