Külföld

Húsz perc alatt 5000 rakéta zúdult Izraelre

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet 20 perc alatt 5000 rakétát lőtt ki Izraelre szombat reggel fél 7-től kezdődően.

Délután 1 óra körül ül össze az izraeli biztonsági kabinet – tájékoztatott a Miniszterelnökség. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök délután találkozik Yair Lapid ellenzéki vezetővel.

A Hamász terrorszervezet ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai minden helyszínen harcolnak az ellenség ellen – mondta Yoav Gallant védelmi miniszter a helyzetértékelést követően. A Jerusalem Post beszámolója szerint a miniszter hozzátette: Izrael Állam fogja megnyerni ezt a háborút.

Az izraeli Védelmi Erők készen állnak a háborúra

Az IDF kijelentette, hogy „készen áll a háborúra”, miután Gázából széles körben rakétát lőttek Izrael területére, és a terroristák különböző belépési pontokon keresztül behatoltak Izrael területére.

„Az ország déli és középső részén élő lakosoknak a védett területek közvetlen közelében kell tartózkodniuk, a gázai periférián élőknek pedig biztonságos területen kell maradniuk” – jelentette be az IDF.

Az IDF megkezdte működését a Gázai övezetben, bár több mint két órával a támadások megkezdése után az izraeli fellépés minimális maradt. A Hamász azt állította, hogy elrabolt öt IDF katonát, de az IDF még nem erősítette meg a jelentést.

A BBC értesülései szerint 15 izraeli megsebesült, valamint egy 75 éves nő meghalt a támadások következtében.

Bejelentették a hadiállapotot

A Hamász támadására válaszul Izrael hadiállapotot hirdetett – írta a The Guardian.

A hadsereg közölte, „az izraeli védelmi erők megvédik az izraeli civileket, a Hamász terrorszervezet pedig súlyos árat fog fizetni tetteiért”.

Fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére

Az MTI információi szerint rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak.

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, mivel az állig felfegyverzett gázaiak motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal.

A miniszterelnöki hivatal közölte, a közeli órában rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

Forrás: index.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

NATO-főtitkár: nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor