Csongrád

Káposztás hétvége Csongrádon

Először szólalt meg az ökörszarv kürt, Orgovány Gábor jóvoltából, és csattant az ostor is 14-et Csongrádon a Káposztafőző versenyen.

A látványos kezdést követően, Gyovai Zsolt képviselő úr köszöntötte a csapatokat és Gergely Ildikót születésnapja alkalmából, aki hosszú évek óta a rendezvény főszervezője. 13.00 órakor meggyújtották a tüzet és 36 főzőhelyen vette kezdetét az idei megmérettetés, amelyen természetesen mi más, mint a káposzta kapta a főszerepet. Minden társaság találó nevet viselt, de voltak olyanok is, akik néhai főzőtársukra emlékezve nevezték el a csapatukat. Az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek erre a hagyományokra épülő eseményre, leginkább családi és baráti társaságok. Nagy lendülettel vágtak bele a versenyzők a fába a káposztába és bár mindenki kapott tűzrakó helyet, akadtak olyanok is, a sparhelt-et is elhozták, mások pedig a hagyományos agyag edényben bíztak, már, ami az ízeket és a zsűrit illeti. A legtöbben töltött káposztát készítettek és minden főzőhelyen akadtak titkos fűszerek is. A zsűri már nagyon rutinos az értékelés terén, hiszen hosszú évek óta járnak erre a rendezvényre, és nagyon elégedettek minden évben. Az ételek mellett a tálalás is fontos eleme volt a versenynek így akadtak, akik igencsak kietettek magukért, hiszen egy egész asztal díszelgett az őszi természet kincseitől. Mások kézzel festett családi étkészletet hoztak erre az alkalomra. A hangulat kissé füstös, de hihetetlenül emelkedett volt. Az asztaltársaságok egymást is megkínálták a főétel mellé készített finomságokból és bár számos visszatérő is van a főzők között,  most is számos új barátra leltek a résztvevők.

„Valóban nagyon meghatározó ez az esemény a városunk életében immár 14. alkalommal, mivel egyre többen érkeznek évről-évre és büszkén mondhatom, hogy mára már nemzetközivé nőtte ki magát a Káposztafőző Verseny. Legnagyobb örömünkre Belchatówból a testvérvárosunkból is jöttek vendégeink, akik nagyon jól érzik itt magukat, és többen már a következő évi versenyt tervezik. Annyira jó látni, hogy mindenki, szó szerint jóízűen beszélget, félreteszik a hétköznapi gondokat, csak a jókedv és a finom ételek íze és illata hatja át a Dob utcát. Sok-sok támogatónk van, aminek nagyon örülök. Számomra ez a legnagyobb megtiszteltetés, hogy ennyien eljönnek, támogatnak bennünket, fontos számukra a család a barátok. 2018 óta a rendezvény legfőbb anyagi támogatója a Csongrád Városi Önkormányzat. Feledhetetlenek ezek az esték. Együtt vannak az emberek, együtt vagyunk. Ez a legfontosabb!-mondta el Gergely Ildikó.

Az eredményhirdetésre 19.00 óra magasságában került sor. Most is nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen nem csak finom, hanem különleges ételeket is kóstolhattak. A „hagyományos” és „kreatív” kategóriákban, kiosztásra került az „Arany bogrács”- díj, „Ezüst vágódeszka” és „Bronz fakanál”- díj amit 2023-ban:

Hagyományos kategória I. helyezett: Kovács Family: cigány káposzta étellel kapott.

                                       II. helyezett: Ad Hoc csapat: töltött káposztával.

                                    III. helyezett: Csongrádi Katolikus Ifi csapat: Erdélyi rakott káposztával.

Kreatív Kategória: I. helyezett: Bugaci Betyár: rakott töltött káposztát készített.

                            II. helyezett: Káposzta Fejek csapata: Swiss Air levessel.

                           III. helyezett: Sörimádók csapata, akik cigány káposztát készítettek.

Vándordíjat kaptak: Hajdú Tamás és csapata azaz Dudus barátai akik 14 éve vesznek részt a versenyeken és minden alkalommal a hagyományteremtés keretein belül különleges ételeket készítenek. Idén káposztás csorbaleves volt a menü.

A tálalásért különdíjban részesült a Vitnyédi Zsiványok csapata.

A sátor dekorációjáért különdíjat kapott a Csongrádi Nyugdíjas Pedagógus Klub, az Ínyencek csapata. Az ötletességet is külön jutalmazták, ezt pedig a Csipet Csapat kapta, szüreti birkapörköltjükért. A Vad Katicák pedig a különlegesen elkészített Bigos ételükért kaptak szintén különdíjat.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Frontális karambol történt Csongrádon

Szabó Viktor

Sport és élménytábor lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Sok sikert szentesi, csongrádi és környékbeli diákok!

Szabó Viktor

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor