Belföld

Rendkívüli ülést kezdeményeztek, végül be sem mentek a baloldali képviselők

Határozatképtelenné vált az Országgyűlés mai, rendkívüli ülése, mivel azon a kormánypárti képviselők nem vettek részt, így csak az ellenzéki honatyák mondták el napirend előtti felszólalásaikat. Nem mellékes körülmény ugyanakkor, hogy az ülésre számos olyan baloldali képviselő sem ment el, akik azt kezdeményezték.

A rendkívüli ülést a Momentum kezdeményezte, miután a júliusi, vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek. Az ülés összehívását támogatta a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő, és a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat mellett további öt, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték. A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a zárószavazás van hátra – amire így várhatóan a parlament őszi ülésszakában kerülhet majd sor.

Ismert: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, a Fidesz-frakció nem fog részt venni a parlament hétfői ülésén, mivel lesz majd az Országgyűlésnek rendes ülése, és nincs ok rendkívülire.

A határozatképtelenség megállapítása előtt a hét ellenzéki frakció élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével. Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője felszólalásában úgy vélekedett, hogy több tízezres nagyságrendben telepítenek be külföldi vendégmunkásokat az országba. A baloldali politikus elismételte a szokásos ellenzéki véleményt, miszerint nincs szükség Magyarországon akkumulátorgyárakra. A Párbeszéd részéről Tordai Bence szintén ellenezte, hogy akkumulátorgyárak épüljenek, mivel szerinte nincsenek meg ehhez hazánk adottságai. A mérhetetlen támogatottságú zöldpárt politikusa szerint a kormánynak meg kellene fogadnia az ellenzék javaslatait.

– A Momentum és a balliberális szövetségesei parancsba kapták a gazdáiktól, hogy beszéljünk Svédország NATO-csatlakozásáról. Hálásnak kell lenni a sok kiképzésért, amit Amerikában kaptak – fogalmazott napirend előtt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. Brenner Koloman, a Jobbik képviselője azt állította a felszólalásában, hogy tanárhiány van hazánkban, valamint arról értekezett, hogy egy normális kormány megfelelő támogatást adna az egyetemeknek is.

Komjáthi Imre napirend előtti felszólalásában kijelentette, hogy az MSZP támogatja Svédország NATO csatlakozását, ami szerinte egyenesen következik Horn Gyula örökségéből. A párt képviselője beszélt arról is, hogy a nyugdíjasoknak ma már nagyon nehézzé vált a megélhetés, egyúttal sürgette a nyugdíjkorhatár csökkentését, illetve egy átfogó nyugdíjreformot.

Gelencsér Ferenc kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselők nem jelentek meg az ülésen, ami szerinte az jelenti, hogy a kormányt nem érdekli a magyarok biztonsága. A Momentum frakcióvezetője azt állította: ők az első pillanattól fogva egyértelműen kimondták, hogy a legfontosabb feladat a béke megteremtése, ezért szerinte azt állítja, hogy ebben az országban vannak háborúpártiak, az „egy morális egytálétel”.  Varju László (DK) pedig azt hangoztatta: Orbán Viktor bűne, hogy Magyarország az egyetlen olyan EU-s és egyben NATO-tagország, amely ellenzi a szintén EU-tag Svédország NATO-csatlakozását. Szerinte a miniszterelnök azért teszi ezt, mert nem a magyaroknak, hanem Vlagyimir Putyinnak van lekötelezve, a magyar időhúzás az ő érdekeit szolgálja.

A napirend előtti felszólalásokat követően az Országgyűlés előtt felolvasták Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetőinek a közös levelét, amit Kövér László házelnökhöz intéztek. A két frakcióvezető a levélben hangsúlyozták, hogy a kormánypárti képviselőcsoportok nem vesznek részt a rendkívüli parlamenti ülésen.

Forrás: magyarnemzet.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor