Belföld

Napi jó hír: tömegével költöznek haza a kivándorolt magyarok

Szinte nincs olyan szentesi, csongrádi, kisteleki vagy éppen mindszenti, akinek ne élne külföldön ismerőse, családtagja. Most azonban megfordulni látszik a trend, már nem kifele, hanem hazafele költöznek a magyarok.

Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa blogbejegyzésében arról írt a KSH legfrissebb, 2022-es ki- és bevándorlási adatai alapján, hogy sorozatban hetedik éve többen költöznek haza magyar állampolgárok, mint ahányan elhagyják hazánkat. A hivatalos statisztikák szerint a tavalyi esztendőben összesen 35950 magyar állampolgár költözött haza, közülük 21900-an vannak, akik itthon születtek, ám legalább 12 hónapra külföldön laktak.

Több mint 14 ezren vannak azok is, akik külföldön született magyar állampolgárok, de valamilyen okból Magyarországra költöztek. A közel 36 ezres adat egyébként messze a legmagasabb 2010 óta, a korábbi csúcs a 2018-ban regisztrált 33 625 fő volt – idézi a szakértőt a Világgazdaság.

A 2022-ben bevándorló külföldi állampolgárok is rekordot döntöttek: ők 55 550-en érkeztek hazánkba. Ezzel egy 2019-s csúcs dőlt meg, akkor 55 297-n döntöttek külföldiként Magyarország mellett.

A KSH jelentése szerint tavaly 26500-an döntöttek úgy, hogy kivándorolnak, ez 2017 óta a legmagasabb adat, valamint 29550 külföldi állampolgár hagyta el Magyarországot. A számokat vizsgálva a szakértő megállapította, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva Magyarországról vándorolnak ki a legkevesebben Kelet-Európában.

Borítókép: illusztráció, Shutterstock


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Óriási gratula! Krausz Ferenc is Nobel-díjas!

Szabó Viktor

Nagy győzelem előtt a magyarok: Brüsszel feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét

Szabó Viktor

Kimondhatatlanul büszkék vagyunk: Karikó Katalin megkapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Szabó Viktor

Varga Mihály: a második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

Szabó Viktor

Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is maradnak a kötelező akciók

Szabó Viktor

Magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek az ukrán gabonaimport újbóli korlátozását kérik az uniótól

Szabó Viktor

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Szabó Viktor

Belügyminisztérium: a pedagógus átlagbér idén bruttó félmillió forint körül alakul

Szabó Viktor

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább