Belföld

Emelkedik a babaváró hitel és a falusi csok összege, augusztusig marad az élelmiszerárstop

A babaváró hitel és a csok szabályainak megváltoztatásáról döntött szerdán a kormány. Augusztustól megszüntetik az élelmiszerárstopot, de szélesítik a heti kötelező bolti akciózás kereteit – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

11 millió lesz a babaváró hitel összege

A babaváró hitel és a csok esetében is változtatásokról döntött szerdai ülésén a kormányzat. A babaváró hitel összegét 10-ről 11 millióra emelik, de 2024. januártól azok a házaspárok vehetik fel, ahol a hölgy 30 év alatt van. Átmeneti időszakot állapítanak meg, így 2025. január 1-jéig a 30-40 év közötti nők is igénybe vehetik majd a támogatást, ha igazoltan várandósak. A cél, hogy a kormány segítse a gyermekvállalás korábbra hozását – jelentette be Gulyás Gergely.

Emelkedik a falusi csok támogatása

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, a csok falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretüket 50 százalékkal vagy nagyobb összeggel emelik. Egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz a támogatás. A nagyobb, 5 ezer fő feletti lélekszámú településeken viszont megszűnik a csok 2024. január 1-jétől, új otthonteremtési rendszert dolgoz ki a kormány. Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával – ismertette.

Még egy hónapig marad az élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstopok ügyében is döntöttek szerdán. Itt is változtatásokra van szükség Gulyás szerint. A jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentős inflációs csökkenés várható, akkor 15 százalék körül lesz a pénzromlás, s ez a trend utána is folyatódik, akár december előtt egy számjegyű lehet az infláció. Bevezették az online árfigyelő rendszert, a kötelező akciózást, emelték a SZÉP-kártya keretét, s lehetővé tették, hogy hidegélelmiszert is lehessen vásárolni SZÉP-kártyával. Még egy hónapig érvényben marad, de augusztus 1-jétől megszűnik az élelmiszerárstop, mert betöltötte már szerepét – jelentette be a miniszter. A kötelező akciózásnál viszont 10 helyett legalább 15 százalékos árcsökkentést kell végrehajtaniuk az üzleteknek az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árához képest, s az eddigi árstopos termékekre is kiterjesztik a kedvezményt. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta. 

Új és meglepő részletek jöhetnek a dollárbaloldal botrányáról

Gulyás Gergely a kormány nevében részvétét fejezte ki a szerdai horvátországi helikopter-balesetben elhunyt három magyar katona családjának. Mint elmondta, a harmadik áldozat holttestét még mindig keresik. A Magyar Honvédség saját halottjának tekinti a katonákat.

Arra a kérdésre, Magyarország támogatja-e, hogy Ukrajna 50 milliárd eurót kapjon az EU-tól, a miniszter leszögezte, arcpirítónak tartja, hogy Brüsszel még olyanoktól is pénzt vonna el, akik még nem kaptak forrást a hétéves költségvetési ciklusban. „Nem tudjuk, milyen felhatalmazással adják oda másnak a pénzt” – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely a Márki-Zay Péterhez és a balliberális pártokhoz érkezett amerikai támogatásról kifejtette, a törvényeket mindenkinek be kell tartani, ez a baloldalnak a miniszter szerint nem sikerült, „a dollárbaloldal elnevezés már-már hízelgő név azok után amit az ország és a törvények ellen elkövettek”. . Elképesztő, ahogyan a dollárbaloldal az ország és a törvény ellen vétett, demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. A miniszter elárulta, a legfrissebb titkosszolgálati jelentésben vannak új és meglepő részletek, az ügyben eddig még kellő hangsúlyt nem kapó szereplőkkel összefüggésben is, nyitottak arra, hogy feloldják ennek a titkosítását, várják a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnökének hivatalos levelét.

Semmiféle migránskvótát nem fogad el a magyar kormány

Felvetődött az is, hogy Magyarország esetleg megvétózza azt, hogy az Európai Unió egy ekkora összeget küldjön Ukrajnának, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány komolyan veszi az uniós jogot, ám először magyarázatot várnak Brüsszeltől, mivel szeretnék az érveket megismerni. „Mindent elképzelhetőnek tartunk” – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Sajtókérdésre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette: mindenféle migránskvótát elutasít a kormány. Ez politikai kötelezettség is, hiszen megkérdezték a választópolgárokat arról, hogy szeretnének-e kötelező betelepítési kvótát. Több mint 3,4 millió ember mondta, hogy nem kívánja Magyarországot bevándorlóországgá tenni – fogalmazott.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor