Sport

Ma egy éves a magyar angolverés

Egy évvel a mérkőzés után is valóságos csodaként hangzik: a magyar labdarúgó-válogatott 2022. június 14-én, tétmeccsen 4–0-ra legyőzte Angliát.

A Marco Rossi legénysége által aratott fényes diadalt megelőzően Magyarország 69 éve nyert a labdarúgás hazájában az angol csapat ellen, méghozzá az Aranycsapat az évszázad mérkőzésén, 6–3-ra. A wolverhamptoni siker sokak szerint azóta már az új évszázad, a 21. század meccseként vonul be a magyar labdarúgás történetébe.

Önfeledt gólörömök a pályán, euforikus légkör a mérkőzés lefújása után, frenetikus hangulat a magyar szurkolói szektorban. Röviden így jellemezhetnénk a magyar válogatott tavalyi Anglia elleni idegenbeli Nemzetek Ligája mérkőzését. Már a tíz nappal korábbi budapesti összecsapás végkifejlete is fantasztikusra sikerült, hiszen a magyar csapat hatvan év után egy góllal felülmúlta a szigetországiakat, egy év távlatából viszont elmondható, az a mérkőzés csupán ízelítő volt a magyar sikerekre éhezőknek.

Nem sokan számítottak rá ugyanis, hogy Marco Rossi csapata idegenben sem lassít, és már a meccs 16. percében megszerzi a vezetést Anglia ellen, Sallai Roland révén. A boldogság leírhatatlan volt, ráadásul a magyar válogatott az első találat után egyáltalán nem vett vissza a tempóból.

Sallai a 70. percben ismét gólt lőtt, majd nem sokkal később Nagy Zsolt is a kapuba bombázott. A néhány száz fős magyar szurkolói tábortól ekkor már szinte zengett a wolverhamptoni stadion. Az angol drukkerek először kifütyülték saját játékosaikat, majd szomorúan elindultak hazafelé.

Eközben a magyar gólzápor tovább folytatódott, a 89. percben Gazdag Dániel vitte be a kegyelemdöfést az angoloknak, a magyar csapat pedig ezzel ismét beírta magát a futballtörténetbe.

A siker azért is szenzációs, mert Magyarország 69 éve, a legendás 6-3 óta először verte meg idegenben Angliát, amely több mint kilenc évtized után a legnagyobb arányú hazai vereségét szenvedte el.

Nemcsak a drukkerek, a játékosok is alig találták a szavakat a csodálatos győzelem után

„Szerintem senki nem gondolta, hogy itt Angliában négyet rúgunk nekik, úgyhogy nagyon boldogok voltunk, és az plusz öröm, hogy lehet látni, hogy honnan, hova jutottunk. És én azt gondolom, hogy a közeljövőben már tényleg kell velünk számolni” – hangsúlyozta a két gólt szerző Sallai Roland.

Marco Rossi szövetségi kapitány pedig úgy fogalmazott: ez az eredmény eddigi pályájának a csúcsa. „Amikor majd meghalok – remélhetőleg minél később –, biztos vagyok benne, hogy Magyarországon a stadionokban egyperces néma csenddel emlékeznek majd rám. Ha így lesz, akkor ez egy nagy teljesítmény a részemről” – mondta elérzékenyülve a kapitány.

A megható pillanatok a mérkőzés után is folytatódtak. A játékosok ugyanis együtt ünnepeltek a szurkolókkal, és közösen énekelték a Himnuszt, így az örömünnep a pályán és a lelátókon is sokáig tartott. A jó hangulat a meccs után sem ért véget, a drukkerek a stadionból kifelé menet is énekeltek, egymás ölelgették és a csapatot ünnepelték.

A győzelmi eufória másnapra sem csillapodott

Az ország focirajongói a mérkőzés másnapján újranézték a legszebb pillanatokat, sok gyerek pedig szerdán a magyar válogatott mezében ment iskolába.

A szenzációs magyar siker bejárta az egész világot. Még New Yorkba is elért, ahol a forgalmas Time Square-en, a fényreklámok között olvashatták az emberek, hogy Magyarország 1928 óta a legnagyobb hazai vereséget mérte Angliára.

Aznap este a csoport másik meccsén a németek 5-2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, ezáltal pedig a magyar együttes az élre ugrott, és az utolsó két – németek és olaszok elleni – mérkőzésen a csoportgyőzelemért játszhatott.

Forrás: hirado.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A mindszenti Ugrai Panna magyar bajnoki bronzéremmel nyitott az OB-n

Szabó Viktor

Szlovákiában remekelt a szentesi Sztanó György

Szabó Viktor

Dobogón végeztek a szentesi úszók Vásárhelyen!

Szabó Viktor

Magabiztos győzelem Koszovó ellen

Szabó Viktor

Meccsnap: Szoboszlaiék történelmi mérkőzéssel folytathatják pazar sorozatukat

Szabó Viktor

A Szentes egy góllal győzött a Pécs ellen

Szabó Viktor

Győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat

Szabó Viktor

Péntek este mindenkinek a stadionban vagy a TV előtt a helye! Hajrá, magyarok!

Szabó Viktor

Szentesi versenyzőnek is szurkolhatunk az egyiptomi Parafekvenyomó Világkupán

Szabó Viktor