Belföld Térség

Fellélegezhetnek a Szentes-Csongrád környéki kúttulajok: döntött a parlament, nem kell engedély az eddig engedély nélkül létesített kutakra

Az Országgyűlés 169 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett elfogadta azt a Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslatot, amely mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat.

Továbbra is kell engedély ugyanakkor az új kutak létesítéséhez – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A vízgazdálkodási törvény módosítása a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján fő szabályként előírja, hogy az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg. A jogszabály ugyanakkor megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is, amelyek esetében szükségtelennek tartja a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartását.

Az indoklás szerint az ilyen kutak nem okoznak számottevő környezeti hatást, nem veszélyeztetik sem az ivóvízellátást biztosító jelenlegi, sem a távlati vízbázisok jó minőségét, sem pedig az azokból történő vízkivételt.

A jó hírről Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője is beszámolt. “Döntött a Parlament, megszavaztuk, nem kell engedély az eddig engedély nélkül létesített kutakra” – írja posztjában.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor