Sport Térség

Szentesen és Csongrádon is vége a közös BL meccsnézéseknek?!

Az RTL sok szentesi és csongrádi fociszurkolóval babrálhat ki, ugyanis a jelenlegi szabályozások szerint nem lehet majd kocsmákban, közösségi helyeken együtt nézni a labdarúgó Bajnokok Ligája meccseit. Sőt, aki szurkolni szeretne, külön elő kell fizetnie!

Most, hogy beigazolódott, hogy 2024 őszétől elsősorban az előfizetéses alapú RTL+ internetes platformon lesznek láthatók az UEFA Bajnokok Ligája (BL) labdarúgó meccsei az M4 Sport helyett, számos kérdés vetődik fel azzal kapcsolatban, mi lesz például azokkal, akik a határon túlról néznék a meccseket, vagy nincs stabil internetük vagy okostévéjük, illetve mit kell tenniük azoknak a nyilvános helyeknek, például puboknak, amelyek szeretnék kivetíteni a meccset.

A napokban a Media1 napokkal a hivatalos bejelentést megelőzve megírta, hogy az RTL Magyarország elvitte az MTVA / M4 Sport elől a 2024 őszi szezontól 3 évre az UEFA Bajnokok Ligája (BL) meccseinek úgynevezett A-típusú lineáris tévés közvetítési jogait valamint a B-típusú digitális közvetítési jogokat, míg a Sport TV (AMC Networks) a lineáris B-típusú csomagra pályázott sikerrel. Mindez azt jelenti, hogy a mostanáig a BL-meccsek helyszínéül szolgáló M4 Sportról elkerülnek a meccsek. Iparági becslések szerint az RTL-nek 9-11 millió eurójába kerül majd évente a közvetítés, ami a hagyományos tévés reklámbevételekből sehogy sem lenne kitermelhető kereskedelmi alapon. Hamar kiderült, hogy az RTL azért pályázta meg a jogokat, hogy így növelje az RTL+ nevű, tavaly novemberben indult előfizetéses alapú online streamingszolgáltatásának fizetős ügyfeleinek számát. Vidus Gabriella, az M-RTL Zrt. vezérigazgatója először egy LinkedIn-bejegyzésben írt arról, hogy az RTL fókusza a digitális közvetítésen lesz. A meccsek többsége kizárólag online lesz látható, kivéve például a BL-döntőt és elődöntőket, illetve azokat a meccseket, amelyen esetleg magyarok is érintettek lesznek, mert ezek lineáris csatornán lesznek láthatók.

Mivel a meccsek túlnyomó többsége kizárólag RTL+ előfizetéssel lesz elérhető, aminek ára havi 1.990 Ft jelenleg, de ez akár emelkedhet is a következő években, illetve ehhez internetelőfizetésre is szükség van, ez számos kérdést vet fel arról, mi lesz például azokkal, akiknek nincs szélessávú internetük, mivel nem érhető el jó minőségű internet, vagy nem tudják azt, illetve emellett még az RTL+ árát is megfizetni. Adja magát az a kérdés is, mi lesz a kocsmákkal, kivetíthetik-e okostévére az RTL+ streamingplatformon lévő előfizetésük segítségével a meccseket a nagyközönség számára. Felvetődött az a kérdés is, hogy a határon túli magyar nézők használhatják-e a platformot, azaz RTL által megszerzett jogosítás kiterjed-e a határon túli közvetítésre is vagy sem. A Média1 elküldte kérdéseit az RTL-nek.

Itt vannak az RTL válaszai

A Media1.hu a múlt héten a lent vastagon felsorolt kérdéseket küldte ezzel kapcsolatban az RTL Magyarország részére. Többszöri sürgetés után végül a következő válaszok érkeztek:

A határon túli magyarok tudják-e majd nézni a meccseket, vagy csak Magyarországra szerezték meg az RTL jogosítást?

Az RTL Magyarország az UEFA-tól Magyarországra szerezte meg a közvetítési jogokat, ahogyan korábban az MTVA is. Előfizetőink az RTL+-on közvetített mérkőzéseket külföldről akkor érik el – hasonlóan a jelenleg elérhető tartalmi kínálatunk eléréséhez –, ha rendelkeznek Magyarország területén kötött előfizetéssel.

Unión belüli utazásnál más országokból is lehet-e nézni majd a BL-meccseket az RTL+-on?

Utazás közben az Európai Unióban hatályos hordozhatósági szabályok érvényesek a tartalmak elérésére.

Ahol nem érhető el internet vagy nem elegendő a sávszélesség, hogyan lehet majd látni a csak streamingben adott közvetítéseket?

A kérdésben ott a válasz is: ha nincs internetelérés akkor nem elérhető a streaming szolgáltatás sem. Tekintettel arra, hogy Magyarország az EU-n belül is kiemelten jól áll a szélessávú internet hozzáférésben és a 4G és 5G lefedettségben, ami a következő egy évben várhatóan fejlődni is fog, így ez a háztartások kis százalékát érinti csak. (Arra az RTL válasza nem tért ki, hogy ezen háztartások számára milyen alternatív megoldásokat ajánlanak, hogy ne záródjanak ki a meccsnézésből, vagy hogy hogyan fogják kezelni azokat a helyzeteket, ha az internetkapcsolattal akár menet közben probléma merül fel.)

Az okostévével nem rendelkező nézőkhöz hogyan juttatja el az RTL a meccseket?

A lineáris csatornáinkon vetített mérközések megtekintéséhez és az RTL+ eléréséhez sem szükséges okostévével rendelkezni. (Arra az RTL válasza nem tér ki, de okostévé nélkül vagy egy számítógépre, táblagépre, vagy egy, a hagyományos tévéket felokosító eszköz beszerzésére lehet szükség, ráadásul az RTL+ streamingplatform okostévé applikációja egyelőre csak bizonyos televíziókra, illetve egyes kábelszolgáltatók set-top-boxaira érhető el, bár ez nyilván bővülni fog még 2024 őszéig.)

A nyilvános helyeken, (például bárok, kocsmák) lehet-e majd nézni a BL-meccseket a streamingen történő sugárzás esetén? Ez jár-e többletköltséggel a bárok és egyéb nyilvános helyszínek számára, vagy a magánszemélyként kötött RTL+ hozzáférés feljogosítja a tulajdonosokat, hogy közzétegyék a képet?

Az RTL+ ÁSZF-ének értelmében csak fogyasztónak minősülő természetes személyekkel szerződünk az RTL+ használatára és kizárólag magánjellegű használathoz járulunk hozzá. Bármiféle kereskedelmi, üzleti célú, vagy bármely olyan felhasználáshoz, amely jövedelemszerzés célját közvetlenül vagy közvetve szolgálja, illetve nyilvános felhasználáshoz az előzetes, írásbeli hozzájárulásunk szükséges. Az engedély megadásáról, megtagadásáról, visszavonásáról és az engedély további feltételeiről egyedileg, saját hatáskörben döntünk. Jelenleg nem lehet az RTL+-on közvetített Európa Liga mérkőzéseket nyilvánosan bemutatni.  A 2024/25-ös szezontól kezdődően az RTL+-on látható mérkőzések vonatkozásában a szezont megelőzően adunk bővebb tájékoztatást a nyilvános helyen történő vetítésről.

(Egyelőre az RTL válaszából tehát nem derül ki, hogy a pubok számára mekkora plusz költséggel jár majd, ha az RTL+ platformon közvetített meccseket ki szeretnék tenni a nagyképernyőre. Az biztos, hogy először is szélessávú internettel kell ehhez rendelkezniük, majd ezután következik az RTL Magyarországgal egy egyedi szerződés megkötése, végül az eszközök beszerzése, amennyiben még nem rendelkeznek ilyennel.)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Sport és élménytábor lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Olaszországban parádézott a mindszenti úszózseni

Szabó Viktor

Ezen a hétvégén sem pihentek a szentesi táncosok

Szabó Viktor

Diákolimpián remekeltek a Zsoldos focicsapatai

Szabó Viktor

BREAKING! Felsőoktatási intézmény érkezik Szentesre

Szabó Viktor

A mindszenti Ugrai Panna Európa-bajnoki kerettag! 

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor