Térség

Elballagtak a Szentes – Csongrád térség óvodásai

Május első hetében lezajlott középiskolás ballagások után az óvodások is elbúcsúztak a játékos évektől.

A kisgyerekek a 6. életévük betöltése után az óvodát követően megkezdik általános iskolás tanulmányaikat. Némelyikük még annyira aprócska ebben a korban, hogy nehezen hagyják ott az óvodát, ahol játék mellett a legfelhőtlenebb időszakukat élik a gyerekek.

Úgy tarják az idős emberek, hogy mindennek eljön a maga ideje. Nagyon gyorsan elszalad az a három- négy év, amit az óvodában töltenek el. Van, aki az első pillanattól kezdve olyan természetesen veszi birtokba az óvoda épületét, mintha világéletében oda járt volna. Van, aki lassan, óvatosan fedezi fel előbb a csoportszobát, majd az udvart. Van, aki egész nap az óvó néni ölében akar ülni, s bizony van olyan is, aki sírva kapaszkodik az anyukájába.

A családok a legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket bízzák az óvodában dolgozó szakemberekre. Minden gyermek külön kis világegyetem, nincs köztük két egyforma, s valóságos csoda látni, ahogy nőnek, látni mint lesznek egyre önállóbbak. A sok hónap, számtalan óra, egy szempillantás alatt véget ér. Az idő könyörtelen, és hiába marasztalnánk, csak szalad tovább. Az emlékek, ilyenkor egyetlen perccé sűrűsödnek. A gyermekek az oviban tündérekkel találkoztak, sárkányokkal vívtak és kiálltak vagy száz próbát. A következő évek próbáit már az iskolapadban fogják megtapasztalni és felkészülni az előttük álló hosszú-hosszú évekre.

Az óvodapedagógusi szakma talán az egyik legszebb és legfelelősségteljesebb hivatás. A beszoktatás időszaka, a legrutinosabb óvó néniknek is nehéz, hiszen a sírós apróságokat még nem ismerik, nekik is meg kell tapasztalniuk, a gyerekekhez vezető utat. Ők is felfedezőkké válnak a gyermeki érzelmek és sajátosságok világában. Nem csak a gyerekek a gyűjtenek tapasztalatokat ebben a körforgásban, hanem maguk a pedagógusok is. „Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked. Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél. Elfogad, mindegy, hogy ki vagy, nem irigy, bármit neked ad. Várja, hogy játssz, tanítsd, és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd.”- írja Kiss Magdolna.

 A szülők, akik alig várták, hogy családdá váljanak, és máris megkezdődik az óvoda. „Múlnak a gyermekévek nincs vissza út…” szól a népszerű sláger. Valóban visszaút nincs, de a gyerekek előtt álló jövő további csodákat rejt.

A jelképes emlékek, hol tabló vagy egy ültetett fa, ami az emlékezés fája elnevezést kapta, őrzik a felnövő nemzedék első útját, első intézményes éveit, amely a társadalomba való beilleszkedés a közösségi élet első lépcsőfoka.

Borítókép: Kurca TV, Szegvári óvoda ballagása


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Indul a rókavakcinázás, ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe térségünkben!

Szabó Viktor

Épségben megtalálták a szentesi születésű kismamát, már a gyerek is megszületett!

Szabó Viktor

Pofánk leszakad: Márki-Zayék kizárták a diákokat az egyik vásárhelyi iskolából

Szabó Viktor

Becsengettek, elstartolt a 2023/24-es tanév

Szabó Viktor

A legmagasabb fokú hőségriasztás lépett életbe!

Szabó Viktor

Brutál meleg lesz, életbe lépett a másodfokú hőségriasztás Szentes, Csongrád és Kistelek térségében is

Szabó Viktor

Újabb földrengéseket észleltek a közelünkben, továbbiak is várhatóak

Szabó Viktor

Indulhat a szabadtéri sütögetés! – Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Szabó Viktor

Többek között szentesi, csongrádi és környékbeli gyorshajtókra vadásznak a rendőrök

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább