Szentes

Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének új logisztikai központját Szentesen

Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját csütörtökön Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg.

    Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az átadóünnepségen elmondta: jó látni, hogy a kormány “vidékfejlesztésre irányuló tevékenységének lassanként, de biztosan beérik a gyümölcse”.
    Hozzátette, a DélKerTÉSZ az ország legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezete. Az államtitkár szerint a beruházást “nyugodtan lehet tekinteni egy mérföldkőnek, amellyel a szövetkezet szintet lépett”.
    A szövetkezet két évtizede dolgozik azon, hogy összefogja a szentesi és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és integrálja a termelést – jegyezte meg.
    Elmondta, hogy a beruházás megvalósításához a társaság a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott.
    Az államtitkár szólt arról, hogy 2023-tól a mezőgazdasági beruházások támogatási rendszerének alapja a Közös Agrárpolitika (KAP), amelynek célja az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése. A KAP stratégiai terve három részből áll: gazdaságfejlesztési beavatkozások, zöld elem és a megújuló vidékintézkedés csomagja.
    Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása. Új korszak kezdődhet ezzel a DélKerTÉSZnél – mondta.
    Kitért arra, hogy a cégnél évről évre nőtt az értékesítés, és ez indokolta az új logisztikai központ létrehozását. A számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés – fűzte hozzá.
    A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult, és csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze. A társaság a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek.
    A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2022-es nettó árbevétele 21 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 15,2 millió forint. A társaság 2022-es adózott eredménye 141,3 millió forint volt, míg 2021-ben 53,9 millió forint nyereséggel zárt a szövetkezet.
    A DélKerTÉSZ főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai tavaly 53,3 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ez több mint 1500 tonnával, majdnem 3 százalékkal haladja meg a 2021-es mennyiséget.

MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesre érkezik Bohár Dániel

Szabó Viktor

Kiváló szentesi tánceredményeket hozott a hétvége

Szabó Viktor

A zenét ünneplik Szentesen

Szabó Viktor

Segítsünk a Koszovóban súlyosan megsérült magyar katonának! Sürgősen vérre van szüksége

Szabó Viktor

Pillanatok alatt elfogták a rendőrök a szentesi tolvajt

Szabó Viktor

Bajnok lett a szentesi Zsoldos csapata

Szabó Viktor

Hazai pályán: Szentesi Zöld László lesz a könyvtár vendége

Szabó Viktor

A szentesi Pollák is megemlékezett a békediktátumról

Szabó Viktor

A szentesi tanárok nem kértek a “viking tapsos” baloldali provokációból

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább