Szentes

Újra fénykorát éli a Tóth József Színház

1900-ban készült el Szentesen a Petőfi Szálló, Konor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. A több mint egy évszázad óta működő épület több felújításon esett át, de 2008-ra az állapota annyira megromlott, hogy teljesen használhatatlanná vált. A teljes körű felújításra 2019-ben került sor, amely során restaurálták az épületszerkezetet, és a színházat is. A színház működtetése ennek ellenére nyitott kérdés maradt. Minisztériumi felhívásra a Szentest környező városok színtársulatai pályázhattak arra, hogy a hajdani nagy múltú színházban, újra pezsgő élet legyen, és megkezdje működését.  A Békéscsabai Jókai Színház élt a lehetőséggel, és elejét vették a tárgyalások a közös munkát illetően. A két város közötti sikeres megállapodásnak a Minisztériumi illetve Önkormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült lefektetni a működés feltételeit és kereteit. 2021-ben a nyitó gálát követően már a bérletrendszer előadásaira, illetve havonta 2 alkalommal vendégelőadásokra várták a közönséget. A 70 kilométeres távolság nem okozott problémát a társulat számára, így Szentesen újra megtelt élettel a Tóth József Színház, és a helyi közönség is nagyon hamar megkedvelte a színészeket. A sok éven át üresen álló deszkák sora, ahol hajdan a kulturális élet java zajlott végre újra mozog, élettel teli nyüzsgő színpaddá vált. Ismét van sor az ajtó előtt és megtelnek a székek.  A szentesi emberek számára a kulturális élet mindig is prioritást élvezett a sport mellett, hiszen, a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata számos színészt indított el a pályán. 

Seregi Zoltán Jászai Mari díjas, színész, rendező és a Békéscsabai Színház igazgatója nagyon elismerően beszélt a több mint egy éves együttműködésről. 

“Tudtuk, hogy mit vállalunk. A színpad egy kicsit más, és nincs oldalszínpad, ennek ellenére minden előadást át tudunk vinni Szentesre. Takarékossági okok miatt, Békéscsabán nem tartunk előadásokat 2023 tavaszáig, viszont a próbákat helyben oldjuk meg.  Kicsit utazunk, amíg Szentesre érünk de ez nem távolság. A színésznek az a jó, ha minél többet lehet a színpadon. Kiváló társulatom van, akik szeretik a szerepeket és a darabokat. Lénárt László személyében szentesi színészünk is van, bár ő nem a társulat tagja, de rendszeresen játszik nálunk. Példa nélküli ez a kapcsolat, ami már több mint egy éve egyre jobban működik, hiszen egy másik megyében lévő városban játszunk, ami egy különleges helyzet, de nagyon inspiráló. Kiválóak a technikai adottságok Szentesen, és a közönség is nagyon befogadó. A közel lement 100 előadás tapasztalatai alapján azt látjuk, hogy szeretik a nézők a darabokat a színészeinket és már várják, kérdezik mi lesz a következő. A vígjátékok esetében is nagyon pozitív tapasztalataink vannak, mivel nagyon érzékeny a közönség a gesztusokra, poénokra, ami nekünk nagyon hízelgő. Szeretik és kedvelik a gyerekeknek szóló előadásokat, amelyekre egyre nagyobb az igény. A Szentes környéki városokból is sokan vásárolnak bérleteket, ami nagyon megtisztelő és pozitív visszajelzés számunkra. 15 hónap alatt, havi 10 előadás nem kevés, de nagyon szívesen és örömmel megyünk Szentesre. Ennek köszönhetően elindítottuk a Szentesi Szalont, ami egy gasztronómiai, irodalmi illetve sport és tudományos témájú előadás sorozat, és az érdeklődők számára ingyenesen látogatható, heti 2 alkalommal. Egy ilyen eseményen két témával foglalkozunk így mindenki megtalálja a számára érdekes és testhezálló előadást. Ez a közművelődés jellegű új kezdeményezés egyre népszerűbb, ahol a bensőséges délutánokon teával és pogácsával is várjuk a látogatókat. Az eddigi támogatások 2023-ra is biztosítottak, így erre az évadra már új darabbal is készülünk, amelynek bemutató előadása Szentesen lesz. – mondta el Seregi Zoltán igazgató.

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

1,5 milliót lopott egy nő az ismerősétől Szentesen

Szabó Viktor

Elkapták az Olvasó nő megrongálóját, aki lopott és drogozott is

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: a jelenben élünk, de a jövőben gondolkodunk

Szabó Viktor

Táncház volt Szentesen, a Kossuth téren + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Könnyen JÖSZ, könnyen mész

Szabó Viktor

Oldalára borult egy kisbusz Szentes közelében, teljes útzár van!

Szabó Viktor

Vért adtak a Zsoldos diákjai, tanárai

Szabó Viktor

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor