Nagymágocs Sándorfalva

Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjakat – Nagymágocs és Sándorfalva is a díjazottak között

19. alkalommal adták át az Idősbarát Önkormányzat Díjakat szerdán Budapesten. Idén a 12 díjazott között Nagymágocs Nagyközségi Önkormányzat és Sándorfalva Városi Önkormányzat is szerepelt.

Az idei 12 díjazott: Abony Város Önkormányzata, Alsózsolca Város Önkormányzata, Arló Nagyközség Önkormányzata, Dunaegyháza Község Önkormányzata, Dunavarsány Város Önkormányzata, Fertőszentmiklós Város Önkormányzata, Nagymágocs Nagyközségi Önkormányzat, Sándorfalva Városi Önkormányzat, Sármellék Község Önkormányzata, Simontornya Város Önkormányzata, Szarvas Város Önkormányzata és Zákányszék Község Önkormányzata.

    Az Idősbarát Önkormányzat Díj célja az önkormányzatok helyi szinten végzett idősügyi munkájának elismerése. A 2004 óta eltelt 19 év alatt több, mint 1200 pályamű érkezett, és ebből 146 díjazott. A díjjal járó pénzjutalom 2020-tól másfélmillió forint. A díjra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősekért. A díj összege hozzájárul a kiemelkedő tevékenységet végzők következő évi időseknek szóló programjainak anyagi fedezetéhez.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az Idősbarát Önkormányzat Díj 19. átadó gáláján Budapesten kiemelte: az önkormányzati rendszer a helyi közügyek intézését szolgálja, az idősek segítése pedig fontos helyi közügy. Az önkormányzatoknak vannak törvényben előírt kötelező és önként vállalt feladatai, továbbá erkölcsi kötelezettségei. Ez utóbbiak közé tartozik különösen az idősek támogatása.
    Az összetartó, településükért tenni kész közösség nem magától alakul ki,  önkormányzatok, intézmények foghatják össze a településeken élőket. Az önkormányzatok fontos feladata a közösségformálás, helyi társadalom támogatása, szervezése, ami erősítheti a település idősbarát jellegét. Az idősbarát önkormányzatok döntéseiknél érvényesítik az idősek életét könnyítő szempontokat. Az idősbarát szemlélet kialakítása sokszor nem is pénz, inkább odafigyelés, szervezés kérdése – jegyezte meg az államtitkár.
    Reméljük, az idősek segítésével minél több önkormányzat kiérdemli a legmagasabb elismerést: idős polgárai megbecsülését – mondta az államtitkár, aki tolmácsolta Pintér Sándor belügyminiszter üdvözletét is.
    Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntőjében azt hangsúlyozta: az önkormányzatok lényeges szerepet játszanak az Magyarország közigazgatásában, helyi szinten pedig a legtöbbet tehetik az ott élőkért, köztük az idősekért. A kormány köszönetet mond lelkiismeretes munkájukért.
    Az államtitkár elmondta: az idei pályázati felhívás középpontjában a
kornavírus miatt nehéz helyzetbe került idősek, különösen az egyedül élők támogatása állt. Ezúttal 31 önkormányzat pályázott.
    Hornung Ágnes köszönetet mondott a díjazott települések polgármestereinek  munkájukért, hitükért, helytállásukért, emberségükért.
    Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja a pandémia kapcsán kiemelte milyen fontos az idősek támogatásában a személyes kapcsolat, az elszigetelődés, magányosság oldása.
    Hulák Zsuzsanna megköszönte az önkormányzatok idősekért végzett munkáját.

Forrás: MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Aláírásokkal került közelebb Sándorfalva a felújított kerékpárúthoz

Szabó Viktor

Példamutatásból jeles: Sándorfalva is segíti a rendőrök munkáját

Szabó Viktor

Kocsmából lopott és még verekedett is egy nagymágocsi férfi

Szabó Viktor

Robbanások Sándorfalva térségében!

Szabó Viktor

Tragédia kedd reggel! Halálos közlekedési baleset történt Sándorfalva külterületén

Szabó Viktor

Robbanásokra ébredhetnek a sándorfalviak

Szabó Viktor

Rollert lopott Sándorfalván, elfogták

tk_arpad

Befejeződött a „Nádastó Szabadidőpark II. ütemű fejlesztése” című projekt

tk_arpad

Svéd nagydíjon vehet részt a sándorfalvi motoros fiú

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább