Ópusztaszer

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

Több éves előkészítő munka eredményeként jelentős energetikai fejlesztés valósul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt célja a Feszty-körképnek és számos állandó kiállításnak helyet adó Rotunda épületének energetikai korszerűsítése. A projekt 1 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. Ez vissza nem térítendő támogatás, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza. A projekt befejezésének határideje: 2023. október 13.

A Rotunda az 1980-as években épült, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület, méretéhez viszonyítva aránytalanul magas energiafelhasználással működik, ami egyszerre jelent fokozott környezetterhelést és magas fenntartási költségeket. Ennek oka egyrészt a gépészeti berendezések eredetileg is alacsony, illetve időközben leromlott hatásfoka, másrészt az épület nem megfelelő hőszigeteltsége, az elavult nyílászárók, valamint a szigeteletlen homlokzat miatt. A magas üzemeltetési költségekhez a többségében elavult fényforrások is hozzájárulnak.

„A Rotunda épületének energetikai fejlesztése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” c. projekt (KEHOP-5.2.2-16-2022-00154) keretében az épület energiahatékonyságának javítása több tevékenység együttes megvalósításával érhető el. Ezek a tevékenységek: az épület hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, az épület szigetelése, az elavult nyílászárók cseréje, valamint a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása. Az épület fűtéséhez a jövőben gázra nem lesz szükség. A fűtést és a hűtést is talajszonda mezővel kiegészített hőszivattyúk látják majd el, az épület energiaellátása nagy arányban megújuló energiaforrásokkal lesz biztosított. Ehhez a geotermikus energia mellett napenergia is hozzájárul a tetőre telepített napelemeken keresztül. Az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszerrel lehet majd irányítani.

A sikeres projektmegvalósítást követően a Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik. A kivitelezést a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. végzi. A felújítás nem befolyásolja sem az Emlékpark, sem a Rotundában lévő Feszty-körkép látogathatóságát, így 2023. március 1-től ismét várjuk kedves látogatóinkat!

További információ kérhető:

Kodácz Csengele sajtóreferens

+36 30 603 9013, kodacz.csengele@opusztaszer.hu

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Katalizátort loptak Ópusztaszeren

tk_arpad

Ismét sikeres évet zártak az ópusztaszeri polgárőrök

tk_arpad

Szakmai konferencia az ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Programkavalkád az ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Kárpát-haza Vadásztalálkozó és megyei Vadásznap Ópusztaszeren

tk_arpad

Megújulnak a külterületi közutak Ópusztaszeren

tk_arpad

Szakály Sándor kapta idén a Szer Üzenete-díjat

cs3_admin

Szobori búcsú és tematikusnap az ópusztaszeri Emlékparkban

cs3_admin

Államalapító Szent István királyunk ünnepe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább