Térség

Vasárnap gyulladt fel az első adventi gyertya fénye – térségünk adventi programjai

Advent wreath with four candles

A karácsonyi ünnepkört mindig nagy várakozás előzi meg, amely advent első vasárnapjával kezdődik és január 6-ig, vízkeresztig tart. A készülődés november végén már megkezdődik a városokban, településeken, hogy az első adventi gyertya meggyújtásán már ünnepi díszben pompázzon a leglátogatottabb utca vagy tér. Idén november 27-én vasárnap gyulladnak fel az első adventi gyertya fényei országszerte.

Négy gyertyát gyújtunk egészen karácsonyig. Minden gyertyának szimbolikus jelentése van a katolikus vallásban. Az első a hit gyertyája, a második a reményé, a harmadik a világosságé, míg a negyedik gyertya pedig a napkeleti bölcseket vezető csillag ragyogását szimbolizálja. A színek tekintetében a harmadik rózsaszín a többi pedig lila. A rózsaszín az öröm színe, ami azt is jelenti egyben, hogy az adventi időszak a vége felé közeledik. Karácsonykor mind a négy gyertya ég ez jelzi az ünnep elérkezését. A hetek elteltével egyre nagyobb fényt bocsájtanak ki a gyertyák, amelyek szimbolikus jelentése nem más, mint az hogy közeleg Jézus eljövetelének ideje. Manapság már szinte minden színben kaphatóak az adventi koszorúra elhelyezett gyertyák, és a koszorúk díszítése is nagyon változatos, amit az aktuális karácsonyi trend jelentős mértékben befolyásol. A fehér, a piros és a zöld szín a karácsonyi klasszikus, ami mellé gyakran használnak kiegészítő színként aranyat, ezüstöt és fehéret. A díszítő elemek is nagyon változatosak, hiszen a natúr tárgyak a szárított gyümölcs, különféle figurák, mind megtalálhatóak a kínálatban. Leginkább üzletekben vásárolunk, de a kreatív, vállalkozó szellemű és nem mellesleg ügyes kezű családok saját kezűleg készítik el a család adventi koszorúját.

December 24 advent utolsó napja, ami még nem karácsony, mert régebben ez még böjti nap volt. Mára ez az ajándékozás napja lett, amelyre már most is hatalmas a készülődés november végén. A négy adventi gyertyagyújtás megünneplésére térségünkben is nagyon változatos és színvonalas programokkal várják az érdeklődőket.

TG, fotó: EE, plakátok: Facebook



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Figyelem Szentes, Csongrád, kedden figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható!

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi diákok, izgultok már?! Szerdán hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat!

Szabó Viktor

Kitartást Szentes, Csongrád, kistérség, ma már tetőzik a hőség, 41 fok is lehet 

Szabó Viktor

Visszatér a kisteleki körzetbe Brendan atya

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád térségében is marad a meleg, meghosszabbították a legmagasabb hőségriasztást

Szabó Viktor

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki Szentes, Csongrád és Mindszent környékére!

Szabó Viktor

Lejár a határidő a plakátok eltávolítására

Szabó Viktor

Hétvégétől Szentesre és Csongrádra is visszatér a kánikula

Szabó Viktor

Vásárhelyen folytatja szolgálatát Antal Imre atya

Szabó Viktor