Térség

Vasárnap gyulladt fel az első adventi gyertya fénye – térségünk adventi programjai

Advent wreath with four candles

A karácsonyi ünnepkört mindig nagy várakozás előzi meg, amely advent első vasárnapjával kezdődik és január 6-ig, vízkeresztig tart. A készülődés november végén már megkezdődik a városokban, településeken, hogy az első adventi gyertya meggyújtásán már ünnepi díszben pompázzon a leglátogatottabb utca vagy tér. Idén november 27-én vasárnap gyulladnak fel az első adventi gyertya fényei országszerte.

Négy gyertyát gyújtunk egészen karácsonyig. Minden gyertyának szimbolikus jelentése van a katolikus vallásban. Az első a hit gyertyája, a második a reményé, a harmadik a világosságé, míg a negyedik gyertya pedig a napkeleti bölcseket vezető csillag ragyogását szimbolizálja. A színek tekintetében a harmadik rózsaszín a többi pedig lila. A rózsaszín az öröm színe, ami azt is jelenti egyben, hogy az adventi időszak a vége felé közeledik. Karácsonykor mind a négy gyertya ég ez jelzi az ünnep elérkezését. A hetek elteltével egyre nagyobb fényt bocsájtanak ki a gyertyák, amelyek szimbolikus jelentése nem más, mint az hogy közeleg Jézus eljövetelének ideje. Manapság már szinte minden színben kaphatóak az adventi koszorúra elhelyezett gyertyák, és a koszorúk díszítése is nagyon változatos, amit az aktuális karácsonyi trend jelentős mértékben befolyásol. A fehér, a piros és a zöld szín a karácsonyi klasszikus, ami mellé gyakran használnak kiegészítő színként aranyat, ezüstöt és fehéret. A díszítő elemek is nagyon változatosak, hiszen a natúr tárgyak a szárított gyümölcs, különféle figurák, mind megtalálhatóak a kínálatban. Leginkább üzletekben vásárolunk, de a kreatív, vállalkozó szellemű és nem mellesleg ügyes kezű családok saját kezűleg készítik el a család adventi koszorúját.

December 24 advent utolsó napja, ami még nem karácsony, mert régebben ez még böjti nap volt. Mára ez az ajándékozás napja lett, amelyre már most is hatalmas a készülődés november végén. A négy adventi gyertyagyújtás megünneplésére térségünkben is nagyon változatos és színvonalas programokkal várják az érdeklődőket.

TG, fotó: EE, plakátok: Facebook



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor