Csongrád

Újra találkoznak az amatőr rádiósok a Körös-torokban

Hét évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy augusztus utolsó hétvégéjén az amatőr rádiósok a Körös-torokban egy több napos találkozót szervezzenek. Papp László (HG8LXL) és Takács István (HG8GL) azóta is lelkesen készülnek az egy hetes rendezvényre minden évben.

Az elmúlt időszakban az is kiderült, hogy mennyire különleges és sokrétű a rádiózás, így nem csoda, hogy Csongrád Város Önkormányzata is a kezdeményezés támogatójává vált. Egy központi hívójellel is rendelkeznek, HG8LXIR (kimondva: Elixir) amelynek Bedő Tamás Csongrád város polgármestere a „keresztapja”.

A 2022 augusztus 22-28-ig tartó rendezvényen számos program várja a résztvevőket. Amellett, hogy táborként működnek a kempingben, az egyes programokra bárki ingyenesen betekinthet és részt vehet számos érdekes és nem mindennapi eseményen is. A meteorológiai ballon felengedése, vagy a csillagászati bemutató a leginkább közkedvelt. A Bajáról érkező csillagászoknak köszönhetően nem csak nappali, hanem éjszakai programokkal is kiegészül a találkozó, hiszen napközben a Napot és a felengedett szondát lehet majd nyomon követni, éjszaka pedig a Holdat is megtekinthetik, illetve a földön megtalált meteoritokat is kézbe vehetik az érdeklődők.

A találkozó célja a kezdetektől fogva nagyon egyszerű, hiszen a rádiósok csak hanggal kommunikálnak, személyesen nem találkoznak, kivéve évente ezt az egy alkalmat. Mind ezek mellett itt lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, a személyes kapcsolatok kiépítésére, és elmélyítésére, továbbá fantasztikus alkalom a családok és a gyerekek számára, hogy ezt az igen érdekes technikai sportot is megismerjék, mivel számos lehetőség rejlik benne. Ennek érdekében a szervezők, több olyan programmal is készülnek, amely nem csak érdekes, hanem különleges is, mint a „Róka vadászat”, ahol egy elrejtett adót kell megkeresni, természetesen iránymérés alapján. A legkisebbek számára is adott a lehetőség, hogy kipróbálják technikai kreativitásukat, hiszen előre gyártott elemekből, egyszerű elektronikus játékokat is készíthetnek, amelyeket haza is vihetnek.

Az egy hetes rendezvény minden napja változatos és nagyon érdekes, amelybe természetesen a börze is szerepel. A nemzetközi eseményre már évek óta jönnek Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Svájcból is. Számos bemutató és érdekesség várja a látogatókat, amely igazi nyárvégi kikapcsolódást tartogat minden érdeklődő számára. 

TG


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Miniszteri elismerést kapott a csongrádiak kiváló oktatója

Szabó Viktor

Sikeresen burkoltak a Sághy diákjai

Szabó Viktor

Teltházas volt a nyárindító buli a Körös-toroki Laguna Beach-ben

Szabó Viktor

Csongrádon is öröm volt gyereknek lenni a hétvégén

Szabó Viktor

Az apákat és a nagyapákat ünnepelték a csongrádi oviban

Szabó Viktor

A szentesi és a csongrádi gyógyfürdő is az ország legolcsóbbjai között van

Szabó Viktor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Csongrádon: fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését

Szabó Viktor

Óriási büszkeség: csongrádi lovasember lett az év tenyésztője

Szabó Viktor

Csongrádon kötött ki a szállodahajó, amiről hozunk pár érdekességet!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább