Csongrád

Korán indult az idei horgász szezon

A magyar horgászok legkedveltebb zsákmánya a ponty. Sok magyar étel alapanyaga, ami annak köszönhető, hogy rendkívül finom, jó ízű a húsa. Térségünkben számos lehetőség adódik a horgászatra és sporthorgászatra, amelyben a vírus okozta járványidőszak nem okozott különösebb problémát. 

A több mint 100 hektáros Serházzugi Holt-Tiszából 40 hektár a Csongrádi Sporthorgász, Környezet- és Természetvédő Egyesület kezelésében van, ezek az Aranyszigeti vizek és a György-víz. Maga a környezet is nagyon ideális a horgászok számára, hiszen egy félsziget húzódik a vízfelület középső részén. Bármilyen időjárási viszonyok mellett szilárd burkolatú úton lehet megközelíteni a horgászhelyeket. Az egyesület elnöke Tóth László elmondta, hogy eredményes év van mögöttük, növekedett a tagok száma és a bevételek is meghaladták a tervezettet. Közel 800 fő egyesületi tag van jelenleg, ami majdnem a duplája az öt évvel ezelőttinek. Ezen vizek legkedveltebb fajtája a ponty, amely más fajok telepítése mellett folyamatos. A horgászzsákmány nagy része pontyból, harcsából, süllőből, amurból, dévérkeszegből és ezüstkárászból áll. Harcsából több 40 kg feletti példány akadt horogra. 

A balin és csuka állománya sajnos nem jelentős. Folyamatosan figyelik a vizek élővilágát és a környezetet, hiszen nem csak horgászok, hanem természetvédők is egyben az egyesület tagjai. Fontos, hogy igényes, tiszta, nyugodt, kellemes környezet várja a horgászokat, illetve a családokat akik kikapcsolódásként a horgászatot választják. Szabadidejükben sokan sétálnak, futnak vagy kerékpároznak a rendezett vízparton. A halállomány védelme érdekében, évente ősszel a jég beálltáig gyérítik vizeket a túlszaporodott törpeharcsáktól, mivel ivadékfaló és gátolja az őshonos halak szaporodását. A járvány csak a versenysportra volt negatív hatással, mivel tervezett rendezvényeket kellett törölni, vagy elhalasztani. Voltak időszakok, amikor nem, vagy csak különböző korlátozásokkal lehetett versenyeket rendezni. A kijárási tilalom miatt az éjszakai horgászatra – néhány kivétellel – sem volt lehetőség. Sokan választották ebben az időszakban utazás helyett szabadidős elfoglaltságnak a horgászatot. Minden évben végeznek állománypótló haltelepítést, jellemzően két- és háromnyaras pontyot, beszerzési lehetőségektől függően pedig előnevelt süllő és csuka ivadékot, keszegféléket. Az egyesület elnöke, arról is beszámolt, hogy nagyon korán, már február közepén megkezdődött az idei szezon, hiszen enyhe volt a tél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2022. március közepére már 455 felnőtt és 65 gyerek engedélyt váltottak ki.  A kevés csapadék miatt azonban a jelenlegi vízállás 40-50 centiméterrel alacsonyabb az ideálishoz képest, ami kedvezőtlen a horgászat szempontjából. Ennek ellenére szerencsére halpusztulást nem tapasztaltak a vizeken. A vízpótlás bizonyos feltételek mellett a Tiszából jelentős költséggel megoldható, de az igazán megfelelőt a kellő mennyiségű csapadék jelenti. A 2022-es évben várhatóan a csongrádiak is szerveznek versenyeket, hiszen gyönyörű környezet és kitűnő halállomány várja a sporthorgászokat.

TG, fotók: Dinnyés József

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Egy idős férfi sérült meg, amikor kocsijával egy másik autónak ütközött Csongrádon

cs3_admin

Két kiskorú gyermek is megsérült, amikor fának csapódott egy autó Csongrádnál

cs3_admin

Kerékpáros ütközött személyautónak Csongrádon

cs3_admin

Május 12-én rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartanak Csongrádon

cs3_admin

Ismét dobogósok a Giricz-testvérek a Diákolimpián

cs3_admin

Rendőrkézen a csongrádi betörő

cs3_admin

Nobackpack Day a BJG-ben

cs3_admin

Szén-monoxid érzékelőket szereltek fel a csongrádi önkormányzati bérlakásokba

cs3_admin

Gyarapodott a horgászható pontyok száma a Tiszán

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább