Csongrád

Korán indult az idei horgász szezon

A magyar horgászok legkedveltebb zsákmánya a ponty. Sok magyar étel alapanyaga, ami annak köszönhető, hogy rendkívül finom, jó ízű a húsa. Térségünkben számos lehetőség adódik a horgászatra és sporthorgászatra, amelyben a vírus okozta járványidőszak nem okozott különösebb problémát. 

A több mint 100 hektáros Serházzugi Holt-Tiszából 40 hektár a Csongrádi Sporthorgász, Környezet- és Természetvédő Egyesület kezelésében van, ezek az Aranyszigeti vizek és a György-víz. Maga a környezet is nagyon ideális a horgászok számára, hiszen egy félsziget húzódik a vízfelület középső részén. Bármilyen időjárási viszonyok mellett szilárd burkolatú úton lehet megközelíteni a horgászhelyeket. Az egyesület elnöke Tóth László elmondta, hogy eredményes év van mögöttük, növekedett a tagok száma és a bevételek is meghaladták a tervezettet. Közel 800 fő egyesületi tag van jelenleg, ami majdnem a duplája az öt évvel ezelőttinek. Ezen vizek legkedveltebb fajtája a ponty, amely más fajok telepítése mellett folyamatos. A horgászzsákmány nagy része pontyból, harcsából, süllőből, amurból, dévérkeszegből és ezüstkárászból áll. Harcsából több 40 kg feletti példány akadt horogra. 

A balin és csuka állománya sajnos nem jelentős. Folyamatosan figyelik a vizek élővilágát és a környezetet, hiszen nem csak horgászok, hanem természetvédők is egyben az egyesület tagjai. Fontos, hogy igényes, tiszta, nyugodt, kellemes környezet várja a horgászokat, illetve a családokat akik kikapcsolódásként a horgászatot választják. Szabadidejükben sokan sétálnak, futnak vagy kerékpároznak a rendezett vízparton. A halállomány védelme érdekében, évente ősszel a jég beálltáig gyérítik vizeket a túlszaporodott törpeharcsáktól, mivel ivadékfaló és gátolja az őshonos halak szaporodását. A járvány csak a versenysportra volt negatív hatással, mivel tervezett rendezvényeket kellett törölni, vagy elhalasztani. Voltak időszakok, amikor nem, vagy csak különböző korlátozásokkal lehetett versenyeket rendezni. A kijárási tilalom miatt az éjszakai horgászatra – néhány kivétellel – sem volt lehetőség. Sokan választották ebben az időszakban utazás helyett szabadidős elfoglaltságnak a horgászatot. Minden évben végeznek állománypótló haltelepítést, jellemzően két- és háromnyaras pontyot, beszerzési lehetőségektől függően pedig előnevelt süllő és csuka ivadékot, keszegféléket. Az egyesület elnöke, arról is beszámolt, hogy nagyon korán, már február közepén megkezdődött az idei szezon, hiszen enyhe volt a tél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2022. március közepére már 455 felnőtt és 65 gyerek engedélyt váltottak ki.  A kevés csapadék miatt azonban a jelenlegi vízállás 40-50 centiméterrel alacsonyabb az ideálishoz képest, ami kedvezőtlen a horgászat szempontjából. Ennek ellenére szerencsére halpusztulást nem tapasztaltak a vizeken. A vízpótlás bizonyos feltételek mellett a Tiszából jelentős költséggel megoldható, de az igazán megfelelőt a kellő mennyiségű csapadék jelenti. A 2022-es évben várhatóan a csongrádiak is szerveznek versenyeket, hiszen gyönyörű környezet és kitűnő halállomány várja a sporthorgászokat.

TG, fotók: Dinnyés József

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kozma Orsival kezdődik szombaton a Csongrádi Advent

tk_arpad

Eltűnés miatt keresnek a csongrádi rendőrök egy 16 éves lányt

tk_arpad

A jeges úton két járműnek sodródott a szentesi Tisza-hídon egy autó

cs3_admin

2023. januárjában indulhat a duális képzés Csongrádon az Alföldi Agrárszakképzési Centrumban

tk_arpad

Közmeghallgatás Csongrádon

cs3_admin

Szombaton Újbor Fesztivál Csongrádon

tk_arpad

Tizenhárom évvel ezelőtti gyilkosság miatt állt bíróság elé egy csongrádi férfi – a holttest azóta sem került elő

tk_arpad

Megújultak a csongrádi belváros halászházai

tk_arpad

Egy csongrádi pár lopott pénzből fizetett a kibérelt apartmanért

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább