Külföld

Ukrajna légi reménységei a Bayraktar TB2 török drónok

A CNN szerint a Kijevtől 60 kilométerre északnyugatra található Malinnál két Buk-M1-2-es mobil légvédelmi rakétarendszert semmisített meg egy pilóta nélküli gép, és egyből felkapta a média a török drónokat. Magyarország több típust is tesztel most is.

Katonai modernizációs programja részeként az Ukrán Fegyveres Erők 2019-ben 12 Bayraktar TB2-t török drónt vásároltak. A repülőgép sikeres hadrendbe állítása után az ukrán haditengerészet külön rendelt 6 további Bayraktar TB2-t, amelyeket 2020-ban szállítottak le. Eközben török ​​és ukrán tisztviselők bejelentették, hogy vegyes vállalatot hoznak létre és további 48 Bayraktar TB2-t gyártanak Ukrajnában. 

A drónprogramban Recep Tayyip Erdoğan török elnök legfiatalabb lányának férje, Selçuk Bayraktar a dróntervezésben jeleskedik. Selçuk Bayraktar apja cégének vezető tervezőmérnökeként, a Baykar Makina a kétezres évek közepétől több dróntípust is megalkotott. Ezek közül a valódi áttörést a Bayraktar TB2-es drón hozta el. A TB2-esnek 12 méteres fesztávolsága, 6,5 méteres hosszúsága és 650 kiló a felszállósúlya. Négy felfüggesztési pontján négy bombát vagy irányított levegő-föld rakétát szállít. Egy TB2-es csak 2 millió dollárba (kb. 675 millió forintba) kerül, miközben egy amerikai drón tízszer, egy ötödik generációs F-35-ös vadászbombázó – amitől Törökország az orosz Sz-400-as rakéták megvásárlása miatt elesett – ötvenszer ennyit kóstál.

Forrás, kép: wikipedia



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor