Külföld

Ukrajna légi reménységei a Bayraktar TB2 török drónok

A CNN szerint a Kijevtől 60 kilométerre északnyugatra található Malinnál két Buk-M1-2-es mobil légvédelmi rakétarendszert semmisített meg egy pilóta nélküli gép, és egyből felkapta a média a török drónokat. Magyarország több típust is tesztel most is.

Katonai modernizációs programja részeként az Ukrán Fegyveres Erők 2019-ben 12 Bayraktar TB2-t török drónt vásároltak. A repülőgép sikeres hadrendbe állítása után az ukrán haditengerészet külön rendelt 6 további Bayraktar TB2-t, amelyeket 2020-ban szállítottak le. Eközben török ​​és ukrán tisztviselők bejelentették, hogy vegyes vállalatot hoznak létre és további 48 Bayraktar TB2-t gyártanak Ukrajnában. 

A drónprogramban Recep Tayyip Erdoğan török elnök legfiatalabb lányának férje, Selçuk Bayraktar a dróntervezésben jeleskedik. Selçuk Bayraktar apja cégének vezető tervezőmérnökeként, a Baykar Makina a kétezres évek közepétől több dróntípust is megalkotott. Ezek közül a valódi áttörést a Bayraktar TB2-es drón hozta el. A TB2-esnek 12 méteres fesztávolsága, 6,5 méteres hosszúsága és 650 kiló a felszállósúlya. Négy felfüggesztési pontján négy bombát vagy irányított levegő-föld rakétát szállít. Egy TB2-es csak 2 millió dollárba (kb. 675 millió forintba) kerül, miközben egy amerikai drón tízszer, egy ötödik generációs F-35-ös vadászbombázó – amitől Törökország az orosz Sz-400-as rakéták megvásárlása miatt elesett – ötvenszer ennyit kóstál.

Forrás, kép: wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Novák Katalin Kijevből jelentkezett be

cs3_admin

Túlterheléses támadás érte az Európai Parlament weboldalát

tk_arpad

Nemzeti színekben pompázott a Niagara-vízesés

tk_arpad

Ma helyezik végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt

tk_arpad

Megnyerte a jobboldal a svéd választásokat, bánatában lemondott az eddigi baloldali kormányfő

tk_arpad

Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat-Balkán és az Európai Unió között

cs3_admin

Brüsszel az energiaipari különadó megosztását kéri a tagállamoktól

cs3_admin

Elhunyt II. Erzsébet királynő

tk_arpad

Orbán Viktor részt vesz Mihail Gorbacsov búcsúztatásán

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább