Derekegyház

Fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán

Mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán, a létesítményt kedden adták át.

    Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca parlamenti államtitkára az átadáson azt mondta, hogy az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók készülnek belőlük.
    Farkas Sándor közölte, hogy Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése és hasznosítása megoldatlan probléma volt eddig.
    A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van – mondta az államtitkár.
    Nemcsak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék – különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében -, így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal – mondta Farkas Sándor.
    A fóliahulladék feldolgozásával, újrahasznosítással új érték keletkezik – hívta fel a figyelmet.
    A tájékoztatás szerint Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az  országban.
    A fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Útépítési munkálatok kezdődnek Derekegyházon, útlezárások is lesznek!

Szabó Viktor

Ilyen van?! Ellopták a derekegyházi buszmegálló oldalait

Szabó Viktor

Százával sülnek a palacsinták Derekegyházán

Szabó Viktor

Érkezik a térség egyik legnagyobb gasztro-élménye, jön a Derekegyházi Palacsintafesztivál!

Szabó Viktor

Szabó István Derekegyház polgármesterének évértékelője

tk_arpad

A derekegyházi Szentháromság-templom nyerte idén a Média Építészeti Díját

tk_arpad

A derekegyházi Szentháromság-templom is Média Építészeti Díja idei döntősei között

tk_arpad

Megkezdődtek az útjavítási munkák Derekegyház belterületén

cs3_admin

Ma kezdődik a derekegyházi palacsintafesztivál

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább