Derekegyház

Fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán

Mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán, a létesítményt kedden adták át.

    Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca parlamenti államtitkára az átadáson azt mondta, hogy az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók készülnek belőlük.
    Farkas Sándor közölte, hogy Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése és hasznosítása megoldatlan probléma volt eddig.
    A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van – mondta az államtitkár.
    Nemcsak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék – különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében -, így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal – mondta Farkas Sándor.
    A fóliahulladék feldolgozásával, újrahasznosítással új érték keletkezik – hívta fel a figyelmet.
    A tájékoztatás szerint Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az  országban.
    A fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ma is vár a Derekegyházi Palacsintafesztivál

Szabó Viktor

Fesztiválokon is találkozhatunk a rendőrökkel

Szabó Viktor

A mai napon startol a Palacsintafesztivál Derekegyházon!

Szabó Viktor

Dobogón a derekegyházi kánikula!

Szabó Viktor

Szúnyoggyérítés lesz Derekegyházon és Mindszenten

Szabó Viktor

Kormányablakbusz érkezik Derekegyházra

Szabó Viktor

Betörőt fogtak a szentesi zsaruk

Szabó Viktor

Kerti gépet lopott egy 22 éves férfi egy derekegyházi tanyáról

Szabó Viktor

Derekegyházán dőlt meg az országos melegrekord

Szabó Viktor