Szentes

Idén 125 éves a szentesi múzeum

A szentesi Koszta József Múzeum idén ünnepli fennállásának és működésének 125. évfordulóját. Nem akármilyen évforduló ez, hiszen a több emberöltőn átívelő Múzeum, amely már a második világháború előtt világhírnévre tett szert.

A birtokában lévő lelet-anyagaival, minél több látogatót szeretne megszólítani, egyszerre kiszolgálva a tudományos igényeket, a kutatók szakmai szükségleteit és egyszerre a fiatalokat, szépkorúakat, valamint nem utolsósorban a családokat, és azokat is, akiknek a mindennapi igényei között egyelőre valamiért, nem szerepelt a múzeumok látogatása.
Ezért a kitüntetett eseményt, a múzeum vezetésének tervei szerint 2022 tavaszán tudományos konferenciával, szakmai kísérőrendezvényekkel kívánja ünnepelni – tájékoztatott Irsai Farkas László, a múzeum igazgatója.
Ebből az alkalomból ünnepi kiadvánnyal, tudományos igényű, olvasmányos, emlékező kötettel kíván visszatekinteni az 1897 óta tartó szakmai munkásságára a szentesi kulturális intézmény.
A születésnap egyben kiváló alkalom arra is, hogy a mintegy 750.000 darab leletanyaggal rendelkező régiségtár a jövőképét meghatározza, és olyan gyűjteményi menedzsment folyamatokat tervezzen, amelyek elsőre a következő öt év gyűjtemény-gyarapítási feladatait határozzák meg.
A gyűjtemény vezetője kitért arra is, hogy nagy hangsúlyt kíván fektetni a leletanyagok konzerválásának minőségi kivitelezésére, az állagmegőrzésre, a restaurálásokra, valamint a tervásatásokra, nem utolsósorban a gyűjteménytárak célzott és koncentrált gyarapítására.
Ebben a munkában egy tudományos tanács segíti a szentesi
tudományos- és művészeti agorát. A bizottságot mértékadó, hiteles szakmai életúttal rendelkező kutatók alkotják, akik a következő személyek:
= Dr. Mód László PhD. néprajzkutató-muzeológus, egyetemi adjunktus, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezető-helyettese
= Dr. Nátyi Róbert PhD. művészettörténész-muzeológus, főiskolai docens, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, MMA ösztöndíjas
= Dr. Neparáczki Endre PhD. biológuskutató, egyetemi oktató, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója,
= Dr. Tóth István PhD. történész-főmuzeológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója, a Koszta József Múzeum egykori igazgatója (2006-2007),
= Dr. Türk Attila PhD. régész-muzeológus, egyetemi adjunktus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszék Őstörténet Kutatócsoportjának vezetője, a Koszta József Múzeum egykori igazgatója (2012-2013),
= Lőrinczy Gábor, régész-muzeológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum egykori kutatója, a dél-alföldi régészeti kutatások megkerülhetetlen ismerője.
A Koszta József Múzeum szakemberei megtisztelőnek tartják, hogy a kutatókkal együtt dolgozhatnak, akik tanácsaikkal támogatják az idén 125. születésnapját ünneplő közgyűjteményt – mondta Irsai Farkas László múzeumigazgató.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor

Világcég járt a Zsoldosban

Szabó Viktor

Sport, egészség és rehabilitációs konferencia lesz Szentesen

Szabó Viktor