Szentes

Év végi beszélgetés Szabó Zoltán Ferenccel, Szentes város polgármesterével

Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere immár két évet tudhat maga mögött. Egy év végi beszélgetésben visszatekintünk az elmúlt időszakra, annak szépségeire és nehézségeire.

Kiemeljük, ami számunkra megható, vagy éppen azt, amivel büszkélkedhetünk. Sajnos egy igen komoly tűzeset beárnyékolta az utóbbi pár napot és nem lehet nyugodtan hátra dőlve zárni a 2021-es évet.

Mind ezek ellenére, ha a Papp László Városi Sportcsarnok, aggasztó esetétől el tudunk egy kissé vonatkoztatni, mi az Szentes életében a 2021-es évet tekintve, ami kiemelkedő illetve irányadó lehet a következő időszakra?

– Amikor a 2021. év költségvetését terveztük, mindenképpen az előre mutatás volt a mérvadó, amely arról kell, hogy szóljon, hogy a jelent meg kell élnünk és dinamikusan tervezzük a jövőt. A korona vírus miatt az első félév sok mindent felülírt, korlátozta a működést. Ettől függetlenül, a tervezésnek megfelelően az előkészületi munkálatok folyamatosak voltak, mind a város életében mind pedig a fejlesztések tekintetében. Ennek köszönhetően az év második fele nagyon dinamikusan indult, mintha csak erre vártunk volna. A verseny-, szabadidő- és amatőr sportélet, illetve a kultúra terén is nagyot léptünk előre.

Mi az amit mindenképpen kiemelne az elmúlt időszakból, hiszen volt olyan esemény, amely hosszas, akár több hónapos  előkészítést és szervezést igényelt?

– Két eseményt mindenképpen meg kell említenem, amelyre nagyon büszkék vagyunk. A hetedik Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok, egyik fő helyszíne városunk volt, amelyet augusztus 26-28 között rendeztünk meg. Közel 900 sportoló volt jelen, és ehhez 1000 szálláshely biztosítására volt szükség. Hosszas előkészületek után méltán mondhatom eredményesnek és sikeresnek ezt az eseményt. A szeptember 03.-ai Tóth József Színház és Vigadó átadó ünnepsége szintén meghatározó volt Szentes életében, amely kiemelkedő az év eseménysorozatában. Ami külön öröm, hogy nemcsak a műemléképület helyreállítása történt meg, hanem a kor követelményeinek megfelelő: technikai felszereltség zsinórpadlás, forgószínpad áll rendelkezésre. Mivel a színpad hátsó ajtaja nyitható, szabadtéri előadásokra is lesz majd lehetőség.

– Milyen források álltak és állnak rendelkezésre a jövő év tekintetében?

Természetesen a felújításokra, fejlesztésekre, az infrastruktúra bővítésére is voltak tartalékaink, de a beruházások terén több pályázati forrás is a rendelkezésünkre állt. Úgy érzem, hogy teljes mértékben pozitív évet zárunk, sok feladat vár még ránk a következő időszakban, amelyek között szintén felújítási munkálatok is előkészítés alatt állnak. Terveim között szerepel egyes külterületi útszakaszok felújítása, a volt Tüdőgondozó épülete és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház is megérett erre. A stabil gazdálkodásnak köszönhetően, az önként vállalt feladataink terén is maximálisan helyt tudtunk állni, és több beruházásra is készülünk, hiszen az Ipari Park kihasználtsága mára 95%-os, amely pályázatoknak köszönhetően lett ilyen mértékű. Szerencsére azért a tűzeset mellett jó dolgok is történtek, hiszen a napokban érkezett meg az a 430 millió forintnyi összeg a Miniszterelnökségtől, amelyet a jövőben Szentes városfejlesztési munkálataira fordíthatunk, beleértve a lehető legtöbb területet. Az adódó hiányosságokat is minél hamarabb szeretnénk pótolni, a gazdasági zóna területén.

– Mindig nagyon szép díszvilágítással készült a város az ünnepekre, idén az Ön meglátása szerint, hogyan teltek az adventi és karácsonyi időszakok?

– Mint említettem, nagyon nehéz elvonatkoztatnia sportcsarnokot ért tűzesettől, hiszen Farkas Sándor képviselő úrral, folyamatosan tartjuk a sajtótájékoztatót, egyeztetünk és tájékoztatjuk a lakosságot. Nagyon megható, hogy milyen összefogással bír a lakosság, szinte egy emberként állnak a jó ügy mellé, és pár óra leforgása alatt is nagyon sok felajánlás érkezett. Képviselő úr is azonnal egyeztetett a Miniszterelnökségi Hivatallal, ennek köszönhetően a kormányzati támogatás biztosított. Ennek kapcsán is megmutatkozott, mennyire együtt érzőek, segítőkészek az emberek, ami természetesen a téli ünnepkör kapcsán is kiemelkedően megnyilvánult. Nagyon sok programot szerveztünk, szép számú látogatottság mellett, illetve ami a kivilágítást illeti, minden városrész az ünnepeknek megfelelő díszkivilágítással lett ellátva. 200 darab új fénytest lett kihelyezve, amiről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek. A szilveszteri tűzijáték azonban elmarad, ezt a napokban jelentettem be, mivel nem tartanám etikusnak a történtek tükrében.

– Valóban nehéz most felülkerekedni a sportcsarnokot ért tűz esetén, mégis előttünk áll a 2022-es év, amely szintén sok feladat elé állítja majd a város vezetését, hogyan tervez Ön erre az időszakra?

– Szerettük volna az évet jól zárni. Nagyon dinamikus volt a 2021-év második fele. Jó irányadó volt a következő évet illetően. Bármi is történt az elmúlt napokban, ami nagyon szomorú és sajnálatos, de le kell zárnunk és előre kell tekintenünk. Valóban sok feladat előtt állunk, gőzerővel megyünk előre a 2022 év költségvetési ciklusainak felhasználásával. Nagyon bízom benne, hogy végre a következő évben a Korona vírust magunk mögött tudhatjuk, és a sportcsarnok helyreállító munkálatai is elindulnak. Nagyon megható az az összefogás, emberi együttérzés és együttes tenni akarás, amit a szentesiek az elmúlt napokban tanúsítottak. A vállalkozók, a civil szervezetek, magán személyek, cégek, mind felajánlották a segítségüket, felsorolni is nehéz lenne mennyien, és emberfeletti munkát végeznek a tűzoltók is immár több napja 24 órában. Bár az évet ennek az eseménynek a tükrében kell lezárnunk, de számomra a szentesiek és a környező városokban élők hozzáállása segítségnyújtása, nagyon felemelő. Bízom a mihamarabbi helyreállításban és egy sikeres újévben.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Médianapot tartottak a Horváth Mihály Gimnáziumban

Szabó Viktor

Kövesse velünk élőben a Szentesi gyilkosságokról szóló könyv bemutatóját

Szabó Viktor

Ingyenes robotika szakkör indul Szentesen

Szabó Viktor

Elindult a lejáratókampány Szentesen

Szabó Viktor

Szentesi gyilkosságokat mutatnak be szerdán a könyvtárban

Szabó Viktor

Szentes mellett, Cserebökénynél bukkant fel egy fura madár

Szabó Viktor

Óriási büszkeség: országos HMG-s siker a Kazinczy-versenyen

Szabó Viktor

Baleset a szentesi elkerülőn! – Félpályás útzár van a helyszínen! 

Szabó Viktor

Diákolimpián remekeltek a Zsoldos focicsapatai

Szabó Viktor