Kult

Példamutató összefogás az alföldi kisvárosban

Már 2015-ben is nagy érdeklődés övezte a Csongrád – Alsó vasútállomás – vagy ahogy a városban nevezik: kisállomás – felújítását, amikor A VITALITÁSÉRT ÉS FIATALOKÉRT EGYESÜLET (Vi-Fi) szervezésében közös erővel a lepukkant, teleszemetelt, a város szégyenfoltjának számító megállóhelyből egy igényes, vasúti váróhelyiséget varázsoltunk.

És most pedig igazi városi szintű összefogás született. Az évek alatt a falak és a padok festése megkopott, és célunk volt hogy új kinézetet kapjon az épület. A tervezés során az ötletek közül a “csongrádikumok” felfestésére esett a választás. Egy Csongrádra látogató turista szemével próbáltuk elképzelni, hogy mitől különleges a városunk, mik a főbb nevezetességek, jellegzetességek. Úgy érezzük hogy sikerült az “összegzés”, Csongrádról látképet, ízelítőt adtunk a falakon keresztül. 

A kivitelezés során a falak meszelését, padok csiszolását, festését, fűnyírást, takarítást a VI-FI tagjai és az Új Bárka Közösségi Ház önkéntesei végezték. A Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 2.a osztálya festette fel a Körös – toroki szabadstrandot, a Nagyboldogasszony templomot, a tájházat a hátsó falra, amit a gyerekek spontán rajzaikkal, tenyérlenyomataikkal is díszítették. A városhoz kötődő tevékenységek szimbólumait (szőlőültetvények, platánfalevelek, gát, kubikos talicska, halak, vizek, parkok) és saját intézményük épületét festették meg a Széchenyi úti “GÉZENGÚZ” Óvoda ügyes kezű picikéi a Széchenyi István Általános Iskola 3.a osztályosaival együttműködve. A Batsányi János gimnázium diákjainak egy csoportja fejezte be a megmaradó falak festését, a Sághy Mihály Technikum és Szakközépiskola pedig a padok javításában és a csövek festésében segédkezett.

Az egy hónapig tartó felújításban közel százan  vették részt határtalan lelkesedéssel, önzetlenül – hattól a hatvanhat évesig. Valamennyien akik részt vettünk a felújításban, maradandó élménnyel lettünk gazdagabbak, városunk Csongrád pedig egy egyedülálló, üde szinfolttal. Mindenkinek ajánljuk, ha teheti nézze meg élőben  az újjávarázsolt “kisállomást”, mert érdemes!                     

Írta: Kormányos Lajos, a Vi-Fi tagja


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Benedek Miklóst választották a nemzet színészévé

Szabó Viktor

Csongrádi szobrász alkotását avatta fel a Magyar Országgyűlés alelnöke

Szabó Viktor

Tizenkét bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház

tk_arpad

A költészet napja – Petőfi-emlékérméket bocsátott ki az MNB

cs3_admin

Az osztály bohócából a Nemzet Művésze – Reviczky Gábor 74 éves

Pászti Dániel

Oscar-díj – A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját

cs3_admin

A Guns ’N’ Roses 17 év után visszatér Budapestre

Pászti Dániel

Megjelent a TP-Kert 2023-as menetrendje

Pászti Dániel

Újabb fellépőket jelentettek be a 2023-as Balaton Sound-ra

cs3_endre

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább