Kult

Példamutató összefogás az alföldi kisvárosban

Már 2015-ben is nagy érdeklődés övezte a Csongrád – Alsó vasútállomás – vagy ahogy a városban nevezik: kisállomás – felújítását, amikor A VITALITÁSÉRT ÉS FIATALOKÉRT EGYESÜLET (Vi-Fi) szervezésében közös erővel a lepukkant, teleszemetelt, a város szégyenfoltjának számító megállóhelyből egy igényes, vasúti váróhelyiséget varázsoltunk.

És most pedig igazi városi szintű összefogás született. Az évek alatt a falak és a padok festése megkopott, és célunk volt hogy új kinézetet kapjon az épület. A tervezés során az ötletek közül a “csongrádikumok” felfestésére esett a választás. Egy Csongrádra látogató turista szemével próbáltuk elképzelni, hogy mitől különleges a városunk, mik a főbb nevezetességek, jellegzetességek. Úgy érezzük hogy sikerült az “összegzés”, Csongrádról látképet, ízelítőt adtunk a falakon keresztül. 

A kivitelezés során a falak meszelését, padok csiszolását, festését, fűnyírást, takarítást a VI-FI tagjai és az Új Bárka Közösségi Ház önkéntesei végezték. A Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 2.a osztálya festette fel a Körös – toroki szabadstrandot, a Nagyboldogasszony templomot, a tájházat a hátsó falra, amit a gyerekek spontán rajzaikkal, tenyérlenyomataikkal is díszítették. A városhoz kötődő tevékenységek szimbólumait (szőlőültetvények, platánfalevelek, gát, kubikos talicska, halak, vizek, parkok) és saját intézményük épületét festették meg a Széchenyi úti “GÉZENGÚZ” Óvoda ügyes kezű picikéi a Széchenyi István Általános Iskola 3.a osztályosaival együttműködve. A Batsányi János gimnázium diákjainak egy csoportja fejezte be a megmaradó falak festését, a Sághy Mihály Technikum és Szakközépiskola pedig a padok javításában és a csövek festésében segédkezett.

Az egy hónapig tartó felújításban közel százan  vették részt határtalan lelkesedéssel, önzetlenül – hattól a hatvanhat évesig. Valamennyien akik részt vettünk a felújításban, maradandó élménnyel lettünk gazdagabbak, városunk Csongrád pedig egy egyedülálló, üde szinfolttal. Mindenkinek ajánljuk, ha teheti nézze meg élőben  az újjávarázsolt “kisállomást”, mert érdemes!                     

Írta: Kormányos Lajos, a Vi-Fi tagja

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A magyar népmese napja

cs3_admin

Élőszereplős Eragon-sorozatot készít a Disney

cs3_admin

Öt japán srác a rock trónján

cs3_admin

Július végén kezdődik a Dűne 2 forgatása Magyarországon

cs3_admin

Tüzes nyár a Spiral Flames-el

cs3_admin

Önálló sorozat készül a Trónok harca Havas Jonjáról

tk_arpad

Kiválósági Díjat kapott a szentesi HSZC Zsoldos Ferenc Technikum tanára Mácsai Anita

cs3_admin

Elhunyt Moldova György író

cs3_admin

Új “Tavaszi Hang” a csongrádi fúvósoknál

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább