Belföld

Bővülnek az agrárfejlesztésekre fordítható pályázati lehetőségek

Az uniós fejlesztési ciklus végéig rendelkezésre álló forrásoknak köszönhetően a következő években sem szűkülnek az ágazat szereplőinek hatékonyságát és versenyképességét javító pályázati lehetőségek – jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán, Gyöngyösön.

Farkas Sándor kiemelte: a kormány és az agrártárca elkötelezett abban, hogy minél több támogatási lehetőséget biztosítson az ágazat szereplőinek. Példa erre az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat is, melyben eddig a növekvő beruházói kedv és a rendkívüli érdeklődés miatt országszerte több mint 600 nyertest hirdettek, és 290 milliárd forintot meghaladó támogatási összeget ítéltek oda.

Ebből a forrásból férőhely-fejlesztések, technológiai korszerűsítések valósulnak meg a gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében – tette hozzá. Jelezte: a források és lehetőségek a továbbiakban sem csökkennek. Ehhez 4236 milliárd forint vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre az uniós fejlesztési ciklus hátralévő bő hat évére, melynek jelentős részét az agrárium használhatja fel – közölte.

Emlékeztetett: jelenleg is nyitott a precíziós gazdálkodást támogató keret, míg a kertészeti ágazat résztvevői a meghirdetett forrás közel duplájára: mintegy 50 milliárd forintra pályázhatnak. Kitért arra is, hogy elindult egy földbirtok-koncentráció, melyre az Agrárminisztériumnak az őszi törvényalkotási időszakban reagálnia kell. Ennek legfontosabb eleme a gazdaságok átadásáról szóló törvény előkészítése lesz, melynek célja a termelési színvonal és hatékonyság fenntartása mellett rugalmasabbá tenni, egyszerűsíteni és könnyíteni az agrárvállalkozások utódlását.

Farkas Sándor rámutatott: míg a tavalyi őszi vetésű növények jó, olykor kimagasló hozamokat produkáltak, addig a száraz, forró nyár a kukoricában már az aratás előtt komoly terméskiesést okozott. Ez szavai szerint rávilágít az öntözésfejlesztés szükségességére is, melyre évi 17 milliárd forintot szán a tárca. Hozzátette, hogy a támogatás segíti az öntözési közösségek kialakítását és a 2021 tavaszán 90 ezer hektárt kitevő öntözhető terület jövő évre 120-130 ezer hektárra történő bővítését. Hosszabb távon 300-350 ezer hektár öntözhető terület kialakítása szerepel a tervek között – jegyezte meg az államtitkár. 

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor