Ópusztaszer

Megalakult a Szer Üzenete Alapítvány

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított Szer Üzenete Alapítvány kuratóriuma 2021. július hónapban megtartotta alakuló ülését. Az Egyházmegye, mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik tulajdonosa, ezzel az új alapítvánnyal továbbra is jelentős szerepet kíván vállalni az Emlékpark életében annak támogatásában.

Szer történeti vonatkozásaira a XIX. században Göndöcs Benedek pusztaszeri apát hívta fel a figyelmet. Megkezdte az ott található monostor régészeti feltárását, egyben kezdeményezte, hogy a területen emlékhely létesüljön. Azóta az egyháztörténeti szempontból is kiemelkedően jelentős ópusztaszeri romok köré felépült Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, számos tematikus kiállítást mutat be és évente több százezer látogatót fogad. A látogatható attrakciók közül kiemelkedik a honfoglalás korát felidéző nomád park, a kora középkor legjelentősebb dél-alföldi szakrális és gazdasági központjának számító Szer Monostor romjai a gyógynövény kerttel, a XIX-XX. század fordulójának dél-alföldi paraszti, kisiparos népesség hagyományos lakó- és közösségi épületeit, lakáskultúráját, életmódját, hitéletét bemutató szabadtéri néprajzi gyűjtemény, a szobor park  illetve a Rotunda múzeum épület ahol számost történeti és régészeti kiállítás mellett  többek között Feszty Árpád: A magyarok bejövetele c. körképe is látható. Az Emlékpark fontos feladatának tekinti az egész Kárpát-medencei magyarság kultúrájának bemutatását és a magyar keresztény nemzeti identitás megerősítését.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ezen törekvéseit segítendő, a Szeged-Csanádi Egyházmegye létre hozta ,a Szer Üzenete Alapítványt amelynek elsődleges célja lesz, a nemzeti emlékhely üzemeltetésének és fejlesztésének támogatása, a nagyközönség számára fenntartható módon történő bemutatása, különös tekintettel: a korszerű muzeológiai követelmények betartásának, a monostor és egyéb szakrális emlékek, valamint a Feszty-körkép, a szabadtéri néprajzi gyűjtemény és további múzeumi kiállítások működtetésével, üzemeltetésével, fejlesztésével kapcsolatos szakmai követelmények érvényesítésének biztosítása.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Katalizátort loptak Ópusztaszeren

tk_arpad

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Ismét sikeres évet zártak az ópusztaszeri polgárőrök

tk_arpad

Szakmai konferencia az ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Programkavalkád az ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Kárpát-haza Vadásztalálkozó és megyei Vadásznap Ópusztaszeren

tk_arpad

Megújulnak a külterületi közutak Ópusztaszeren

tk_arpad

Szakály Sándor kapta idén a Szer Üzenete-díjat

cs3_admin

Szobori búcsú és tematikusnap az ópusztaszeri Emlékparkban

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább