Tokió 2020

Lőrincz Tamás olimpiai aranyéremmel koronázta meg a pályafutását

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.

    A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon – még 66 kilósként – második lett.
    A magyarok világklasszisa elszántan vonult be a Makuhari Rendezvényközpont csarnokába, a mérkőzés viszont puhatolózással kezdődött, illetve kétszer is megakadt, mert összefejeltek a felek. Ezt követően a rendkívül dinamikus ázsiai igazolta a hírét, kifejezetten agresszíven, támadó szellemben folytatta a küzdelmet, így másfél perc után elsőként Lőrinczet intették meg (0-1). A parterhelyzetet viszont minden rutinját bevetve védekezte ki, ugyanis néhány másodperc elteltével kiszabadult a fogásból, így állásból folytatódott a harc.
    A szünetet követően Lőrincz alaposan meglepte Mahmudovot: jó ütemben nekirontott, és kitolta a szőnyegről (1-1). A döntetlen később szerzett ponttal máris neki volt kedvezőbb, de nem hagyta nyugton az ellenfelét, akit így meg is intettek passzivitásért (2-1). Ezúttal ugyanakkor a fordított emeléssel próbálkozó Lőrincznek sem sikerült értékelhető akciót bemutatnia. A hátralévő időben állásból teljesen esélytelen volt a kirgiz birkózó, Lőrincz Tamás pedig a magyar szakvezetés hangos visszaszámlálása mellett lett olimpiai bajnok. A ceglédi születésű klasszis hosszú pályafutása legnagyobb győzelmét hatalmas csatakiáltással ünnepelte, majd összeborult az 1988-ban olimpiai bajnok Sike András szövetségi kapitánnyal.
    A Szöcsi becenevű birkózó ezt követően a nemzeti lobogót magasba tartva ünnepelt, végül odakocogott a másik szőnyegen felállított dobogóhoz, és megcsókolta a tetejét.
    Lőrincz Tamás diadalával nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza. Fivérével, Viktorral már háromszor – a 2014-es és 2019-es világ-, illetve a 2017-es Európa-bajnokságon – álltak ugyanazon a világversenyen dobogón, olyan viszont még nem volt, hogy mindketten aranyat nyerjenek. Ettől egyetlen meccs, a 87 kilósok szerdai döntője választja el őket.
    Magyar birkózó legutóbb 2004-ben nyert olimpiát. Akkor Majoros István diadalmaskodott a kötöttfogásúak 55 kilós kategóriájában. Lőrinczé a magyar birkózás 20. olimpiai aranyérme, egyúttal ő a 19. magyar aranyérmes birkózó a játékok történetében.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magyarország a 15. helyen zárt az éremtáblázaton

cs3_admin

Bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott

cs3_admin

Bronzérmes a női vízilabda-válogatott

cs3_admin

Ismét megvédte címét a magyar női kajaknégyes, Kozák hatszoros olimpiai bajnok

cs3_admin

Négy továbbjutó magyar egység a kajak-kenu pályán

cs3_admin

A bronzéremért játszhat a női vízilabda-válogatott

cs3_admin

Nádas és Kopasz negyedik K-2 1000 méteren

cs3_admin

Csipes Tamara ezüstérmes 500 egyesben, Kozák ezúttal negyedik lett

cs3_admin

Tótka Sándor olimpiai bajnok K-1 200 méteren

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább