Vélemény

Moderari: Katonák vagy civilek?

Brave soldier.

Nem felejtem a jugoszlávok tragédiáját: békében, jólétben éltek, majd szomszéd fordult szomszéd ellen, és elképesztő kegyetlenséggel gyilkolták egymást. Tengernyi halott, szétszakadt családok, szétbombázott ország. Mérhetetlen mennyiségű könny és nyomorúság.

A tanúság, amit le kell vonni a szomszédjaink tragédiája kapcsán, hogy nincs magától érthető biztonság. Magyarország is folyamatos védelemre szorul.

Kiktől? Mindenkitől, aki a saját érdekeit a mi érdekeink rovására akarja érvényesíteni. Lehet ez nagy multinacionális cég, lehet idegen állam; és igen, lehet ez befolyásos, vagyonos magánszemély is. Ez nem személyes ügy, egyszerűen mindenki pénzt akar keresni, lehetőleg minél többet.

Természetesen egy fegyveres támadásnak elenyészően kevés az esélye, de a hibrid háborúk korában erre nincs is igazán szükség. Az ország lerombolása nélkül, katonák, tankok nélkül is át lehet venni az irányítást egy nemzet felett. Már nem kell, hogy a Budai Várban vonuljon az SS és a Wehrmacht, nincs rá szükség. Elég a közrendet bomlasztani, gyűlöletet szítani, elég az embereket egymás ellen fordítani. A szétesett társadalomban magától megszűnik az ellenállás. Mindenki egyedül marad, a magányos ember pedig kiszolgáltatott.

Ukrajnában ez látványosan sikerült. (Igaz, Belorussziában meg nem annyira.) Hogyan csinálják?

A legegyszerűbben megvett, vagy kiszolgáltatott, zsarolható politikusokkal. Aki a zsebben van, annak lehet diktálni. Persze ehhez választást kell nyerni.

Ha ez nem megy, akkor még mindig lehet a fontos kulcspozíciókba irányítható embert ültetni, akin (akiken) keresztül a megbízói érdekek hatékony képviseletben részesülnek – akár az egész ország kárára is. Ha ez a kapu is bezárul, mert a politikai stabilitás miatt már ezeken a pozíciókon is megtörténtek a személycserék, nagyon leszűkül a külső érdekérvényesítés tere.

Mi marad? Maradnak az ügynök szervezetek (az NGO-k), külföldi, vagy külföldről fizetett aktivisták, a „civil” szervezetek, a sajtón keresztül történő nyomásgyakorlás, a nemzetközi szervezetek állásfoglalásai. Ezek mind egy célt szolgálnak: aláásni a politikai stabilitást, kételyt, káoszt, zűrzavart teremteni. Közhely, de igaz, hogy a zavarosban mindig könnyebb halászni. Lehet svájci frankban eladósítani a lakosságot, lehet rezsiárat emelni, lehet alacsonyan tartani a fizetéseket. Sokféleképpen lehet nagyon sok pénzt keresni, ha hiányzik a hatékony állami korlátozás.

Ha már az ügynökökön, ügynök szervezeteken keresztül sem lehet egy-egy érdekkör pozícióit stabilizálni, akkor jöhet a fegyveres beavatkozás. Jön is, ha igazán nagy a tét: láttunk ilyet Irakban, Szíriában, Libanonban, Jugoszláviában és Ukrajnában.

Igen, itt, közvetlenül a szomszédban is!

Bár nem tetszik ez a civil, vagy NGO tevékenység, ők mégis a békét őrzik – a maguk sajátos módján – Magyarországon. Szurkolok nekik, mert amíg ők a siker reményével kecsegtetik a megbízóikat, addig azok nem küldik az ejtőernyősöket. Nekünk addig jó, amíg elhiszik, hogy Kormány helyett helytartót és Helytartótanácsot tudnak választatni velünk.

Sok sikert kívánok hát a civilkedéshez mindannyiuknak. Na, jó, azért nem annyira sokat.

                                                                                                                  Moderari



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább