Belföld

Orbán Viktor: Mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát

Ha igaz, amit a szakemberek állítanak, vagyis hogy a vírus nem megy el, akkor előbb-utóbb az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett. Egyetlen módon tudják az emberek védeni a saját és szeretteik egészségét, ha beoltatják magukat – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Tévhitnek nevezte, hogy a magukat be nem oltó felnőttek – mintegy 3 millió fő – megúszhatják a Covid-19-et, ha kialakul az úgynevezett nyájummunitás. – Előbb-utóbb mindenkit utolér a vírus, aki nincs beoltva – húzta alá Orbán Viktor.

A kormányfő arra is kitért: tegnap 25 ezer első oltást és 117 ezer második oltást adtak be az országban, s lélegeztetés nélkül kórházban lévők száma hosszú idő után ezer alá ment. Lélegeztetőgépen szintén jóval kevesebben (121 fő) vannak a korábbinál. Ám szavai szerint az aktív fertőzöttek száma még mindig nagyon magas (jelenleg 84.719 fő), ezért sem kedv kérdése az oltás.

A kormányfő kitért arra is, hogy az oltás megszervezése hatalmas kihívás, első oltások tekintetében az Egyesült Államoknál is jobb eredményeket érünk el, pedig ők maguk is tudnak gyártani vakcinát.

A vírusmutációival kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, bár mindenki fél az indiai vírustól, a szakmai álláspont szerint azonban a Magyarországon alkalmazott vakcinák kivétel nélkül alkalmasak e mutáns variáns legyőzésére.

Orbán Viktor a Sinopharm engedélyeztetési gondjairól is beszélt. Szavai szerint bár a keleti vakcinákkal kapcsolatban rémhírek terjednek, mindenki biztos lehet benne, hogy azokkal is lehet majd utazni, Magyarország egymás után köti meg azokat a kétoldalú megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik a szabad mozgást. – Most egy olyan szabály jön létre, hogy júliusban talán lesz egy közös uniós kártya és egymás országában kötelező lesz elfogadni az Európai Gyógyszerészeti Hatóság által elfogadott vakcinákat, ami nem általuk jóváhagyott, azt pedig elfogadhatják, de a turizmus miatt valószínűleg el is fogják – tájékoztatott a kormányfő.

A miniszterelnök a arról is beszélt, hogy a védekezésből az újrakezdésbe való átmenetben van az ország. – Most, hogy a harmadik hullámot leszorítottuk a földre, már nem védekeznünk kell, hanem újraindítani a gazdaságot. Sok minden megváltozott mind a munkában, mindaz oktatásban, ez meggyötört bennünket, ám vállalkozni kell, beruházni, befektetni, újrakezdeni – fogalmazott.

A büdzséről is beszélt a kormányfő: szavai szerint a 2021-es költségvetést az újraindítás fényében kell módosítani, s a 2022-es büdzsé már teljes egészében erről fog szólni. – Én azt hiszem, hogy ha megkapjuk a második negyedév számait, látni fogjuk, hogy mi történt az utolsó három hónapban, ami szerintem biztató eredményeket fog mutatni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A brüsszeli csúcstalálkozók éjszakába nyúló tárgyalásai kapcsán Orbán Viktor elmondta: nem szerencsés a munkaszervezés, ő maga meglepődve látja, hogy Brüsszelben ha este hétkor megkezdődik egy tárgyalás, éjjel két-három óra előtt nem végeznek. A kormányfő szerint ez akár egyfajta tárgyalási taktika is lehet, amelynek a lényege, hogy összezárva kifárasztják az embereket, hogy hamarabb egyezségre jussanak a vitás kérdésekben.

A klímacél elérése kapcsán a kormányfő azt hangsúlyozta: nagyon tagolt az európai térkép, s bár a klímavédelmet mindenki fontosnak tartja, de ez rendkívül drága dolog, és a különböző országok nem tudnak ugyanannyi terhet viselni.

– Az hogy a klímaváltozás költségét az emberekkel fizettessünk meg, és kivessünk adót például a benzinre, nyugaton természetesnek tűnő gondolat, mert ott kibírják. Mi nem akarunk adót fizettetni az emberekkel. A nagy cégek végzik a klímarombolást, fizessenek ők. Ebből hozzuk létre a klímavédelemhez szükséges pénzalapokat. Én nem akarom, hogy a magyarok fizessenek – húzta alá a miniszterelnök.

Hozzátette: a következő hetek során összesen 12 jogszabálytervezet várható, ekkor kezdődik a konkrét vita, amikor majd meg kell védeni a magyar érdekeket. – A következő két-három év a klímavédelemről is szólni fog, és nekünk rezsiharcot is kell vívnunk – mutatott rá a miniszterelnök.

Magyar Nemzet


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Két éve jár a vasútvillamos Hódmezővásárhely és Szeged között

Szabó Viktor

Agrárminisztérium: 125 ezer gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Szabó Viktor

Friss felmérés: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Európának készülnie kell arra, hogy egyedül marad Ukrajnával

Szabó Viktor

Parlament elé került a szuverenitásvédelmi törvény

Szabó Viktor

Farkas Sándor: Az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelten kívánja támogatni a vidéki térségekben történő infrastrukturális beruházások megvalósítását

Szabó Viktor

Kövér László: ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani!

Szabó Viktor

Decembertől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is többet kereshetnek a munkavállalók

Szabó Viktor

Szentesi katonákat látogatott meg Orbán Viktor

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább