Felgyő

90 család díszítette az első Felgyői Tojásfát

Felgyőn hosszú évekre visszanyúló hagyományai vannak a Húsvéti ünnepkörnek. Szigligeti Ádám évről-évre nagy odafigyeléssel szervezte az Aranyeső Baráti Kör segítségével a hagyományos Felgyői Tojáskereső Versenyt, amelyre a környező településekről is érkeztek érdeklődők és közel 1000 fős volt a látogatottság.

A tavalyi és az idei évben a korona vírus miatt ez a rendezvény nem volt kivitelezhető. A felgyőiek az EFOP 3.9.2.-nek köszönhetően a pályázat utolsó közösségi programját a hagyományőrzésnek és kifejezetten a húsvéti hagyományok folytatásának szentelték, remélhetőleg hagyományteremtő céllal. Patai Enikő szakmailag koordinálta, míg Szabóné Berkes Etelka a helyi szervezési feladatokat vette kézbe elsőként, amely egy online felhívás volt. Bár nagyon időszűkében voltak az engedély kései megérkezése miatt. Ennek ellenére, míg az első körben kevesen jelentkeztek, az ezt követő pár napban a személyes megkeresésének és összetartó erőnek köszönhetően 90 család jelentkezett, ami egy 1200 fős településen nem kevés.

A felhívásban az informális tanulás mellett belefért az egészség-, a hagyománymegőrzés és még egy kis mozgás is. Ezen belül tojásfestési technológiákat, mintákat, a tojásfújás folyamatát osztották meg, illetve a díszítés technikájára vonatkozóan is adtak ötleteket. A várakozást felülmúlta a sok megtekintés és a kreativitás, mivel 3 napot jelöltek ki arra, hogy a családok kihozhassák az elkészült tojásokat, amelyért jutalomként egy 4 személyes hidegtálat kaptak ajándékba. Nagyon érdekes és egyedi dolgok készültek. Volt aki az otthoni körömlakkal művelt csodát, de a hagyományos hagymahéj festés is jellemző volt. A strasszok és a csillámpor sem maradhatott le a tojásokról így nagyon változatos lett a díszítő elemek tárháza. Az első szerdai napon még csak 14 család tojásai díszítették fát, de a második csütörtöki napon már közel 40 család hozta el az otthon készített egyedi húsvéti tojásokat.

Az utolsó pénteki napra szinten ennyien jöttek el még, hogy otthoni munkájuk a tojásfa dísze lehessen. A program szigorúan a korona vírus helyzet előírásainak megfelelően zajlott, így mindenki türelmesen várta kellő távolságból, hogy sorra kerülhessen, mi több nem egyszerre érkeztek a családok. Ez a program is úgy végződött, mint a legtöbb mese: „minden jó, ha jó a vége”. Nem csak jó, hanem szép és egyedi is lett az első Felgyői Tojásfa. 

Írta: TG, fotók: CS3



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Húsvéti meglepetés Felgyőn

Szabó Viktor

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Itt az ideje egy újabb összefogásnak! Segítsünk a felgyői Anasztáziának!

Szabó Viktor

Elhagyatott épületben ütött ki tűz Felgyőn

Szabó Viktor

A legaranyosabb maci látogatja térségünk óvodáit

Szabó Viktor

Nótaszótól volt hangos Felgyő

Szabó Viktor

Egymilliót lőttek a Jerringen

Szabó Viktor

Lőporos volt a levegő a pedagógus napon Felgyőn

Szabó Viktor

Exkluzív interjú az év lótenyésztőjével, a felgyői Kacziba Pállal

Szabó Viktor