Csongrád

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Csongrádon

Csongrádon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Művelődési Központ Magyar Király dísztermében tartott megemlékezésen Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Beszédében megemlékezett azokra a csongrádiakra is, akik a forradalom és szabadságharc napjaiban lépni mertek, mert tudták, hogy a szabadság visszanyerése az élet és a jövő alapját jelenti. A Batsányi János Gimnázium tanulóira, akik abban az oktatási intézményben tanultak, melynek falaira tankcsövek meredeztek. A szervezkedő bútorgyári, téglagyári munkásokra, a gépállomás dolgozóira, a tüntető tömegre, a pedagógusokra, s mindazokra, akik részt vettek a Zója, azaz a Felszabadulási emlékmű Tiszába süllyesztésében, s helyére kőből készült turulmadár felállításában. Azokra a csongrádiakra, akik leginkább a boltokban és a fodrásznál érintkeztek és tárgyalták meg a városban történt eseményeket, a több éve beléjük nevelt alapvető bizalmatlansággal, titokban hallgatták a Szabad Európa rádiót, amelyet hiába zavartak, a kis Néprádión mégis be lehetett fogni. Azokra, akik az éhező pesti forradalmárok segítségére siettek élelmiszerszállítmányokkal.

Az ünnepi műsor urán kerültek átadásra a helyi kitüntető díjak, majd a rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a Szentháromság tér 1956-os emlékművet.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Csavarog a Mikulás Csongrádon

cs3_admin

Azonosították a rendőrök a verekedő tinilányokat Csongrádon

cs3_admin

Karácsonyi angyalok Csongrádon

cs3_admin

Cseri Gábor alpolgármester gyújtotta meg az első gyertyát Csongrád adventi koszorúján

cs3_admin

Nyárra megújul a Körös-toroki strand

cs3_admin

Sajtótájékoztató Csongrádon

cs3_admin

Csütörtöktől kötelező a maszkhasználat Csongrád nagyobb közterületein

cs3_admin

Két autó ütközött Csongrádnál, a 451-es főúton (képgalériával)

cs3_admin

Csütörtöktől kötelező lesz a maszkhasználat Csongrád forgalmas közterületein

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább