Csongrád

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Csongrádon

Csongrádon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Művelődési Központ Magyar Király dísztermében tartott megemlékezésen Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Beszédében megemlékezett azokra a csongrádiakra is, akik a forradalom és szabadságharc napjaiban lépni mertek, mert tudták, hogy a szabadság visszanyerése az élet és a jövő alapját jelenti. A Batsányi János Gimnázium tanulóira, akik abban az oktatási intézményben tanultak, melynek falaira tankcsövek meredeztek. A szervezkedő bútorgyári, téglagyári munkásokra, a gépállomás dolgozóira, a tüntető tömegre, a pedagógusokra, s mindazokra, akik részt vettek a Zója, azaz a Felszabadulási emlékmű Tiszába süllyesztésében, s helyére kőből készült turulmadár felállításában. Azokra a csongrádiakra, akik leginkább a boltokban és a fodrásznál érintkeztek és tárgyalták meg a városban történt eseményeket, a több éve beléjük nevelt alapvető bizalmatlansággal, titokban hallgatták a Szabad Európa rádiót, amelyet hiába zavartak, a kis Néprádión mégis be lehetett fogni. Azokra, akik az éhező pesti forradalmárok segítségére siettek élelmiszerszállítmányokkal.

Az ünnepi műsor urán kerültek átadásra a helyi kitüntető díjak, majd a rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a Szentháromság tér 1956-os emlékművet.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Cs3.hu Család! Segítsünk megtalálni egy eltűnt csongrádi fiatalembert!

Szabó Viktor

Csongrád a következő télen is segít a fűtési költségek csökkentésében

Szabó Viktor

Rekordot lőttek a nagycsaládosok Csongrádon

Szabó Viktor

Új számítógépeket kapnak a HSZC szentesi és csongrádi iskolái (is)

Szabó Viktor

Féltékenységből, téglával vágtak homlokon egy férfit Csongrádon, majd ki is rabolták

Szabó Viktor

Csípőjén ment be, bokáján jött ki a villám, azóta csodás dolgok történnek a nővel, akit Csongrádon ért baleset

Szabó Viktor

Elveszett a diákod vagy személyid a KTN fesztiválon? Semmi gáz, irány a kormányablak busz!

Szabó Viktor

Csongrádon forgatott Badár Sándor

Szabó Viktor

Öveket bekapcsolni, ma indul a KTN!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább