Csongrád

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Csongrádon

Csongrádon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Művelődési Központ Magyar Király dísztermében tartott megemlékezésen Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Beszédében megemlékezett azokra a csongrádiakra is, akik a forradalom és szabadságharc napjaiban lépni mertek, mert tudták, hogy a szabadság visszanyerése az élet és a jövő alapját jelenti. A Batsányi János Gimnázium tanulóira, akik abban az oktatási intézményben tanultak, melynek falaira tankcsövek meredeztek. A szervezkedő bútorgyári, téglagyári munkásokra, a gépállomás dolgozóira, a tüntető tömegre, a pedagógusokra, s mindazokra, akik részt vettek a Zója, azaz a Felszabadulási emlékmű Tiszába süllyesztésében, s helyére kőből készült turulmadár felállításában. Azokra a csongrádiakra, akik leginkább a boltokban és a fodrásznál érintkeztek és tárgyalták meg a városban történt eseményeket, a több éve beléjük nevelt alapvető bizalmatlansággal, titokban hallgatták a Szabad Európa rádiót, amelyet hiába zavartak, a kis Néprádión mégis be lehetett fogni. Azokra, akik az éhező pesti forradalmárok segítségére siettek élelmiszerszállítmányokkal.

Az ünnepi műsor urán kerültek átadásra a helyi kitüntető díjak, majd a rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a Szentháromság tér 1956-os emlékművet.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor