Belföld Térség

Magyar falu program – Kétszáztíz település nyert falu- és tanyagondnoki buszra forrást

Kétszáztíz település nyert el összesen hárommilliárd forintnyi támogatást a Magyar falu program keretében a falu- és tanyagondnoki szolgálat működését segítő busz vásárlására – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Térségünkben Ópusztaszer Községi Önkormányzat 11.994.999 Ft, Szegvár Nagyközségi Önkormányzat pedig 11.459.998 Ft támogatást nyert, tudtuk meg Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hivatalos Facebook oldaláról.

Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy második alkalommal írták ki ezt a pályázatot, amely a magyar sajátosságnak számító rendszer működését segíti elő.
    Hangsúlyozta: a kistelepülések működésének megkerülhetetlen szereplőivé váltak mára a falu- és tanyagondnokok, akiknek az a feladata, hogy igyekezzenek segíteni a helyben tapasztalható intézményhiányon, így jellemzően a környező települések óvodáiba, iskoláiba szállítják a gyerekeket, vagy csak távolabb elérhető egészségügyi ellátásra a rászorulókat.
    Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program múlt évi indulása óta a kormányzat gyakorlatilag megduplázta a falu- és tanyagondnoki szolgálatok működési támogatását. A kiindulópont az a 2,5 millió forintos éves támogatási összeg volt, ami a 2021-es költségvetési évre megemelkedik 4,5 millió forintra – mondta.
    Szintén fontos döntésként említette a kormánybiztos, hogy míg eredetileg 600 fős volt az a lélekszám-határ, ameddig a települések indulhattak a pályázatokon, ez a limit az idei évvel 800-ra, 2022-vel pedig ezerre emelkedik.
    Kérdésre válaszolva arról beszélt: “nagyon jó eséllyel” tovább emelkedik a jövőben ez a határ, hiszen minden olyan települést szeretnének kiszolgálni, amelyen nem érhetőek el szükséges szolgáltatások.
    Hozzátette: száznál több falu jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, és határon túli magyar közösségeknek juttatná régebbi, de még működésképes buszát.
    Gyopáros Alpár arról is beszélt: a Magyar falu program keretében idén 22 pályázatot írtak ki, a falu- és tanyagondnoki buszbeszerzésé a kilencedik, amelyik lezárult; ezekkel összesen 34 milliárd forintnyi forrás sorsáról döntöttek már, a hátralévő “körökben” pedig további mintegy 40 milliárd forintot osztanak ki.

Forrás: MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább