Külföld

Ellopták II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét egy olasz templomból

Felhívást intézett a tolvajokhoz az olaszországi Spoleto érseke csütörtökön, szolgáltassák azonnal vissza a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, melyet a város székesegyházából loptak el.

    Renato Boccardo érsek videóüzenetben szorgalmazta a relikvia visszaadását. Hangoztatta, hogy a város hívőit mélyen megrázták a történtek. “Remélem, hogy az elkövetőket a tudatlanság vezette, és nem akarták megsérteni a hívőket. Azt is remélem, hogy nem haszonlesésből történt a lopás” – jelentette ki Boccardo érsek.
    A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a felhíváshoz, az ereklye visszaszolgáltatását sürgetve. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz.
    Sajtóértesülések szerint az ereklyetartót a spoletói dóm egyik oldalsó kápolnájában őrizték. A lopást a templomőr vette részét. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó, a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot.
    Az aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.
    Az ereklyetartót egy másik templomba akarták áthelyezni, amelyet szent II. János Pál emlékére szentelnek fel október 22-én, egykori pápai beiktatásának napján.
    Az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő Karol Wojtyla születésének századik évfordulójáról: 1920 májusában született, de a koronavírus-járvány miatt az évforduló megünneplését elhalasztották. Pénteken Andrzej Duda lengyel elnök is ellátogat a Vatikánba szent II. János Pál sírjához. A lengyel pápát 1978 októberében választották meg egyházfőnek, 2005 áprilisában hunyt el, 2014-ben avatták szentté.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább