Külföld

A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai nő családja 12 millió dollár kártérítést kap

Hand with a gun on grunge background

Az egyesült államokbeli Kentucky államban rendőri intézkedés közben meghalt 26 éves afroamerikai nő, Breonna Taylor családja 12 millió dollár kártérítést kap a várostól – jelentette be Greg Fischer, Louisville város polgármestere kedden. 

A polgármester egyben ígéretet tett a rendőrség munkájának megreformálására.

Breonna Taylorra, aki ápolónő volt, a március 13-án éjjel a lakásán tartott, kábítószer-kereskedelemmel összefüggő házkutatás során nyolcszor lőttek rá a rendőrök. A helyi rendőrség munkatársai olyan házkutatási engedély birtokában hatoltak be a lakásba, amely lehetővé teszi a bejárati ajtó kopogtatás nélküli betörését. Kábítószert kerestek Taylor partnerénél, Kenneth Walkernál, s az intézkedés közben összesen 25 golyót lőttek ki. Az eset után a rendőrök úgy nyilatkoztak: a fegyvertartási engedéllyel rendelkező Walker rálőtt és megsebesítette egyik társukat, és a lövéseiket mintegy “válaszként” adták le. 

A lakásban egyébként nem találtak kábítószert. Taylor édesanyja, Tamika Palmer áprilisban pert indított a rendőrség ellen. Breonna Taylor halála azonban csak a Minneapolisban rendőri intézkedés közben életét vesztett George Floyd ügye után kapott országos nyilvánosságot, s lett a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés egyik emblematikus példája. 

Az intézkedő három rendőr egyikét júniusban elbocsátották, a másik kettőt pedig kényszerszabadságra küldték. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. A helyi sajtó jelentései szerint vádesküdtszék dönt majd az esetleges vádemelésről. Fischer polgármester elbocsátotta a város rendőrfőnökét is, és helyette – Yvette Gentry személyében – afroamerikai nőt nevezett ki a rendőrség élére. 

Louisville városi tanácsa egyhangú szavazással úgy döntött, hogy betiltja a kopogás nélküli házkutatás gyakorlatát. Hasonló értelmű törvénytervezetet terjesztettek elő a szövetségi képviselőházban is.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Envato Elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor