Belföld

Nem tervezik a katolikus templomok bezárását

Catholic Church

Nem tervezik a katolikus templomok bezárását a koronavírus-járvány miatt, és egyelőre a nyilvános szentmiséket sem szüneteltetik – közölte Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület őszi rendes tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

    Tóth Tamás elmondta: folyamatosan konzultálnak a járványügyi szakemberekkel és az ő javaslataik alapján hozzák majd meg döntéseiket.
    A konferencia ugyanakkor megerősítette a korábban hozott biztonsági rendelkezéseit. Ezek között szerepel, hogy a templomokban maradjanak üresek a szenteltvíztartók, a szentmisén és gyónáskor a hívek viseljenek maszkot, kerüljék a kézfogást, kézbe áldozzanak és tartsanak egymástól biztonságos távolságot.
    A püspökök testülete kéri továbbá, hogy az egyházi intézmények és plébániák mindenben kövessék az illetékes hatóságok járványügyi előírásait.
    Tóth Tamás ismertette: a misekönyv készülő új fordításában a korábban a miatyánk végén szereplő “Köszöntsétek egymást a béke jelével!” felszólítás helyett az “Engesztelődjetek ki szívből egymással!” mondat szerepel.
    Hozzátette: ez utóbbi forma 1969-től több évtizeden keresztül használatos volt, és a “békejobb nyújtásának lehetőségét – eltekintve a mostani járványos időszaktól – nem szűkíti”.
    Megjegyezte: a kézfogás a liturgikus előírásokban eddig sem volt a béke kinyilvánításnak kötelezően használandó gesztusa, így ebben nem történik változás.
    Ismertette: Bíró László püspök betegsége miatt lemondott az MKPK családügyi bizottságának vezetéséről, a tisztséget a jövőben Marton Zsolt váci megyés püspök tölti be.
    Az MKPK titkára szólt arról is: a konferencia tagjai kérik a híveket, hogy a 2021-es népszámláláskor minél többen adják meg vallási hovatartozásukat.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor