Külföld Tech

Londonba költözik a TikTok?

Kész teljesen átalakítani működési struktúráját a világ legnagyobb, rövid videók megosztó-szolgáltatása, a kínai tulajdonú TikTok.

Kész akár teljesen leszámolni korábbi gyökereivel a világ egyik legnagyobb online közösségi szolgáltatása, az elsősorban rövid videók megosztására fókuszáló TikTok, miután az Egyesült Államok a cég kínai háttere miatt szigorú korlátozások bevezetését helyezte kilátásba a platform kapcsán. A vállalat így többek közt úgy próbál távolodni a kínai tulajdonostól, a ByteDance-től, hogy székhelyét valamelyik szövetséges ország fővárosába helyezné át – a tulajdonos így állítólag hónapok óta tárgyal a brit vezetéssel arról, hogy a TikTok Londonba költözne.

A TikTok potenciális amerikai korlátozása hetek, sőt hónapok óta a levegőben van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy a Foxnak adott korábbi interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

A cég egyébként nincs jelen Kínában szolgáltatásával, és kommunikációjában valamint üzleti stratégiájában mindig kínosan ügyelt rá, hogy a kínai gyökerektől amennyire csak lehet, távol tartsa magát. Ennek részeként a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvények életbe lépését követően bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi szolgáltatását az egykoron brit fennhatóság alá tartozó városban. 

A vállalat emellett az utóbbi hónapokban igyekezett minél több nyugati vezetőt meggyőzni, így többek közt a TikTok vezérigazgatója is egy kaliforniai üzletember, Kevin Mayer, aki korábban egyebek mellett a Disney-nél töltött be vezető pozíciót. A cég emellett az amerikai fenyegetés hatására az elmúlt hetekben többször elmondta, hogy az amerikai felhasználók adatait tároló szerverei az Egyesült Államokban, Szingapúrban és Indiában találhatóak.

Az amerikai politika szerint olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a TikTok teljesen leválik anyavállalatáról és a jövőben amerikai cégként tevékenykedik, ez vélhetően garantálná a szolgáltatás további zavartalan elérését az Egyesült Államokban – Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója szerint ez az opció még mindig jobb lehetőség a TikTok számára, mint a platform kizárása az egyik legnagyobb piacról.

Forrás: 9to5mac.com

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Újra magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

cs3_admin

Romániai választás: megint a magyar jelöltek ellen kampányol a Momentum

cs3_admin

Androidon használ Firefoxot? Mielőbb frissítsen a 79-es verzióra!

cs3_admin

Ellopták II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét egy olasz templomból

cs3_admin

Fenyegetőzik a Facebook, hogy lekapcsolja Európát szolgáltatásairól

cs3_admin

Videojátékosok figyelem: súlyos adatszivárgás történhetett az Activisionnél, azonnali jelszócsere javasolt!

cs3_admin

Csütörtöktől este tízkor bezárnak az éttermek és pubok Nagy-Britanniában

Endre Araczki

Szükségállapot jöhet Csehországban

cs3_admin

Washington vasárnaptól betiltja a TikTok és a WeChat letöltését

Endre Araczki

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább