Ópusztaszer

Mindenkit vár az 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A koronavírus járvány az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is érintette. Márciusban – mint ahogy a többi kulturális intézmény – bezárta kapuit a látogatók előtt. Májusban a látogatási tilalom részleges feloldással csökkentett üzemmódban működött, a szabadtéri látogatóhelyek megnyitásával, a korlátozások feloldása után, június 23-tól a Feszty-körkép, valamint az állandó és időszaki kiállítások is látogathatók.

Dr. Kiss Róbert Károly igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta, hogy a zárva tartás alatt a kollégákkal arra készültek, hogy egy-két beruházással az emlékparkot felkészítsék az újranyitásra. Folyamatban van egy játszótér építése, és egy erdei tanösvény illetve tornapálya kialakítása, amely várhatóan július végére, augusztus elejére készül el.

A kerékpáros turizmus fellendítése miatt kiépítés alatt van a Szeged-Ópusztaszer kerékpárút. Ehhez kapcsolódóan új kerékpártárolókat és csomagmegőrzőhelyeket alakítanak ki, amellyel a látogatói komfortot szeretnék fokozni.

A jegyértékesítési rendszer is átalakult. A napokban indult az online jegyértékesítési rendszer, amellyel már webshopon keresztül már otthonról, kényelmesen, sorbanállás nélkül megvásárolhatják a látogatók a belépőjegyeket.

Egy IPA pályázat keretében készült egy telefonos applikáció, amely az emlékpark megismerését teszi könnyedebbé. QR-kódok segítségével, játékos formában, eddig nem ismert háttérinformációk bemutatásával 3 nyelven próbálja elmélyíteni a látogatóknak az emlékparkkal kapcsolatos ismereteiket.

Az emlékpark egy új kiállítással is gazdagodott az elmúlt hónapban. A kisnyomtávú vasút kiállítás újult meg, új kiállítási egységként kapcsolódott be a látogatói útvonalba.

A rendezvényekkel kapcsolatban Dr. Kiss Róbert Károly elmondta, hogy a járvány miatt az idei rendezvénytervet teljesen át kellett alakítani. Több hagyományos, emblematikus rendezvény maradt el, mint például a Szeri Húsvét vagy a Pünkösdölő. A medárdi időjárás sem tett jót az emlékparknak, de észrevehetően az emberek is még ódzkodtak a látogatásoktól.

Augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyeznek az országban, ezért ők is arra készülnek, hogy augusztus közepétől tudják a rendezvényeikkel is visszacsalogatni a látogatókat.

Az augusztus 20-i Szent István-nap köré egy 4 napos hosszú hétvégi rendezvénysorozatot terveznek. Augusztus 20-án a szokásos Szent István-napi rendezvény kerül megtartásra, majd 21-én a Magyarok Országos Gyűlését rendezik meg az emlékparkban, majd az ezt követő 2 napon zenés-táncos rendezvénnyel várják a látogatókat, amelynek a központi eleme egy veterán autós találkozó és kiállítás lesz.

Augusztusban Ópusztaszeren kerül megrendezésre az Emlékhelyek Napja, majd szeptemberben a hagyományos Szobori Búcsúra várják az érdeklődőket és szeptember 26-án a Szent Mihály-napi rendezvénnyel zárja a nyári rendezvényeit az emlékpark.

Kiállítással is emlékkötettel is készülnek az idén 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéről, amelyről a későbbiekben számolnak be

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Szolgálnak-Védenek!

tk_arpad

Kitüntető köszönet Ópusztaszer polgármesterének

tk_arpad

A Kárpát-medencei turisztikai egyesületek tanácskoznak Ópusztaszeren

cs3_admin

Keddtől újra látogatható a Feszty-körkép

cs3_admin

Keddtől minden kiállítás látogatható az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

tk_arpad

Hamarosan újra kinyit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

cs3_admin

Nem hagynak magára senkit a veszélyhelyzetben sem Ópusztaszeren

cs3_admin

Lezárult a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektje

cs3_admin

Ópusztaszeri polgárőr segített egy forráskúti balesetnél

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább