Ópusztaszer

Mindenkit vár az 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A koronavírus járvány az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is érintette. Márciusban – mint ahogy a többi kulturális intézmény – bezárta kapuit a látogatók előtt. Májusban a látogatási tilalom részleges feloldással csökkentett üzemmódban működött, a szabadtéri látogatóhelyek megnyitásával, a korlátozások feloldása után, június 23-tól a Feszty-körkép, valamint az állandó és időszaki kiállítások is látogathatók.

Dr. Kiss Róbert Károly igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta, hogy a zárva tartás alatt a kollégákkal arra készültek, hogy egy-két beruházással az emlékparkot felkészítsék az újranyitásra. Folyamatban van egy játszótér építése, és egy erdei tanösvény illetve tornapálya kialakítása, amely várhatóan július végére, augusztus elejére készül el.

A kerékpáros turizmus fellendítése miatt kiépítés alatt van a Szeged-Ópusztaszer kerékpárút. Ehhez kapcsolódóan új kerékpártárolókat és csomagmegőrzőhelyeket alakítanak ki, amellyel a látogatói komfortot szeretnék fokozni.

A jegyértékesítési rendszer is átalakult. A napokban indult az online jegyértékesítési rendszer, amellyel már webshopon keresztül már otthonról, kényelmesen, sorbanállás nélkül megvásárolhatják a látogatók a belépőjegyeket.

Egy IPA pályázat keretében készült egy telefonos applikáció, amely az emlékpark megismerését teszi könnyedebbé. QR-kódok segítségével, játékos formában, eddig nem ismert háttérinformációk bemutatásával 3 nyelven próbálja elmélyíteni a látogatóknak az emlékparkkal kapcsolatos ismereteiket.

Az emlékpark egy új kiállítással is gazdagodott az elmúlt hónapban. A kisnyomtávú vasút kiállítás újult meg, új kiállítási egységként kapcsolódott be a látogatói útvonalba.

A rendezvényekkel kapcsolatban Dr. Kiss Róbert Károly elmondta, hogy a járvány miatt az idei rendezvénytervet teljesen át kellett alakítani. Több hagyományos, emblematikus rendezvény maradt el, mint például a Szeri Húsvét vagy a Pünkösdölő. A medárdi időjárás sem tett jót az emlékparknak, de észrevehetően az emberek is még ódzkodtak a látogatásoktól.

Augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyeznek az országban, ezért ők is arra készülnek, hogy augusztus közepétől tudják a rendezvényeikkel is visszacsalogatni a látogatókat.

Az augusztus 20-i Szent István-nap köré egy 4 napos hosszú hétvégi rendezvénysorozatot terveznek. Augusztus 20-án a szokásos Szent István-napi rendezvény kerül megtartásra, majd 21-én a Magyarok Országos Gyűlését rendezik meg az emlékparkban, majd az ezt követő 2 napon zenés-táncos rendezvénnyel várják a látogatókat, amelynek a központi eleme egy veterán autós találkozó és kiállítás lesz.

Augusztusban Ópusztaszeren kerül megrendezésre az Emlékhelyek Napja, majd szeptemberben a hagyományos Szobori Búcsúra várják az érdeklődőket és szeptember 26-án a Szent Mihály-napi rendezvénnyel zárja a nyári rendezvényeit az emlékpark.

Kiállítással is emlékkötettel is készülnek az idén 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéről, amelyről a későbbiekben számolnak be



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor