Külföld Kult

Ennio Morricone hétfő hajnalban elhunyt

Nagy megtiszteltetés volt együtt játszani Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerzővel, karmesterrel, halála a Győri Filharmonikus Zenekar minden tagját mélyen érintette – mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója hétfőn az MTI-nek.

    Ennio Morricone hétfő hajnalban, egy római klinikán hunyt el. Karrierje során több mint 500 filmhez írt zenét, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokhoz.
    A Győri Filharmonikus Zenekarral 2004-ben játszott először a zeneszerző, 2009-ben pedig 12 koncertből álló, három kontinenst érintő turnéra indultak.
    Fűke Géza felidézte, hogy miután 2008 júliusában átvette az igazgatói posztot a zenekar élén, novemberben születésnapi köszöntőt küldtek a zeneszerző nyolcvanadik születésnapjára. A válasz egy felkérés formájában érkezett a zeneszerző ügynökségétől, így léptek fel együtt 2009 májusában Afrikában, Ázsiában és Európában.
    Ennio Morricone Győrben készült fel a zenekarral a turnéra. Először hat fellépésben állapodtak meg, de a zeneszerzőnek annyira megtetszett a zenekar, hogy végül további hat koncerten dolgoztak együtt – emlékezett az igazgató.
    Fűke Géza szerint Ennio Morricone “emberi volt, soha nem éreztette, hogy ő ki”. Nagyszerű volt együtt dolgozni vele, nemcsak a személyisége miatt, hanem azért is, mert ki tudná jobban vezényelni azokat a darabokat, mint maga a szerző – mondta.
    “Kiváló zenéket írt és azokat játszani is nagy élmény volt. Ennek az áldott állapotnak minden egyes pillanata olyan élmény volt, amelyet soha nem fogunk elfeledni” – hangsúlyozta a zenekar igazgatója.
    Kiemelte azt is, hogy a róla készített fotó paszpartujára Ennio Morricone azt írta: nagyrabecsülését fejezi ki a zenekar tagjainak tehetségükért és gyakran állítja példaként a zenekart zenéje tolmácsolása kapcsán. “Ez nagy megtiszteltetés számunkra a mai napig” – mondta.
    Fűke Géza kitért arra is, hogy az Ennio Morriconéval közös munka olyan löketet adott, amely meghatározta a további évek fejlődését és sikereit.

MTI, Fotó: Wikipedia



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor