Vélemény

Hámori Tamás: Lassan elkészül a Petőfi épületben a Tóth József Színház és Vigadó

“Lassan elkészül a Petőfi épületben a Tóth József Színház és Vigadó. Amihez nyilvánvalóan kellett az a közel két milliárd forint állami támogatás, amit a város kapott.
Szép lesz, büszke lehet rá Szentes.
Viszont egy színház sokkal több, mint egy szép épület. Ahhoz, hogy ez a gyönyörű tér valóban színház legyen, kellenek azok a művészek, szakemberek, akik életet adnak neki. Ha nem akarjuk, hogy csak hakni célpont legyen, állandó társulat és hozzáértő menedzsment szükséges. (Ami nem zárja ki, hogy befogadjon máshol készült kiváló előadásokat, meghívjon vendég művészeket, rendezőket egy – egy előadásra.)
Az nyilvánvaló, hogy Szentes saját erőből képtelen finanszírozni az intézményt. Annyira sem, mint az építést. Az az összeg, amelyet a város erre a célra elképzel, nagyjából a világítás, fűtés költsége. Ráadásul a képviselőtestület elé került előterjesztés megalkotója, aki a Színház vezetője lenne, ugyan nagyon kiváló pedagógus, de semmiféle valódi szakirányú végzettsége nincs. Márpedig hályogkovács módra meg lehet próbálni a feladatok ellátását, de nem biztos, hogy célszerű.
Azt gondolom, sokkal okosabb lenne a színház működtetését egy olyan jogi személyre bízni, amely a város pénzétől függetlenül vállalja az üzemeltetés (rezsi, humán költségek, jogdíjak, egyebek) finanszírozását, vállalja, hogy helyet biztosít a város ide illő társadalmi rendezvényeinek, vállalja évente adott számú felnőtt és gyerekelőadás előállítását és bemutatását a saját társulattal, továbbá a HMG dráma tagozatának magas szakmai színvonalú patronálását. Amihez főállású igazgató, dramaturg, rendező, díszlet- és jelmeztervező, technikai személyzet és főállású művészek kellenek. Akiknek ez a színház lesz az otthona.
Ehhez pályázatot kell kiírni, amely -mondjuk- öt éves időtartamra szól, és természetesen megújítható.
Ez évente több milliárd forintot jelent, viszont illik a kormány vidéki fejlesztési elképzeléseihez. Anélkül nem megy. Ugyanakkor, mivel nem a város pályázik állami forrásokra, a kockázat sem a várost terheli. Ráadásul, mivel az üzemeltetőnek érdeke a siker, biztos, hogy kiváló szakemberek és művészek fognak nekünk nézőknek szép élményeket biztosítani. Akik főállásban szentesi színészek, nem mellékesként, úgy is jó lesz alapon dobnak össze valamit. Ugye megéri, hogy félretegyük a politikai ellentéteket?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Fricz Tamás: Kolumbusztól Trumpig: Törlés most

cs3_admin

Bayer Zsolt: Váltott eszmék

cs3_admin

Pozsonyi Ádám: Juj, mit mondott Feró?

tk_arpad

Tóth Gy. László: Minden élet számít!

cs3_admin

A városatyákon múlik, hogy elfogadják-e ismét a segítséget a szentesi színház érdekében

tk_arpad

Trombitás Kristóf: Kollektív őrületben utazik a baloldal

tk_arpad

Hámori Tamás: Két téma

cs3_admin

Athéné: Színházat a városnak!

Sipos Kitti

Pászti Dániel: Elmosta az áradás

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább