Fábiánsebestyén

A „boldog” tehén több tejet ad

Fáklya névre hallgat az a tejhasznú holstein-fríz szarvasmarha, amely teljesítményével kiérdemelte az aranytörzskönyvet, egy dísz nyakszalagot és némi sajtóérdeklődést. A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó – mintegy kilencszáz tehenet és szaporulatát tartó – fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. tízéves tehene eddigi élete során 100 ezer kg tejet adott.

A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületétől azok a tehenek kapnak aranytörzskönyvet, amelyek életük során legalább 100 ezer kilogramm tejet termelnek.

A Csongrád-Csanád megyében működő agrárvállalkozásnál eddig Fáklya a negyedik jószág, amely elérte ezt a teljesítményt. A cég vezérigazgatója, Farkasné Márton Katalin a mezőgazdasági vállalkozás eredményességét jelentős részben a szakértő munkatársaknak, a folyamatos fejlesztésnek, például az új állattartási technológiának tulajdonítja.

A szabadforgalmú, robotfejős technológiának köszönhetően itt a jószágok jól érzik magukat: akkor esznek, amikor akarnak, akkor állnak be a robotfejőhöz, amikor annak szükségét érzik, és akkor mennek a vízágyra pihenni, amikor szeretnének.

A környezetvédelmi, állatjóléti szabályok betartásával is lehetséges versenyképesen, az új kihívásoknak eleget téve gazdálkodni. Ezt bizonyítja a Kinizsi 2000 Zrt., amely például az állatok takarmányszükségletét is szinte teljes mértékben maga termeli, és a folyamatos fejlesztésekkel, a technológiaváltással időben lép – fogalmazott az eseményen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője.

Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány alatt felértékelődött az agrárágazat szerepe. Bebizonyosodott, hogy Magyarországon van megfelelő minőségű, mennyiségű biztonságos élelmiszer. A kormány segítségével az ágazat olyan plusztámogatáshoz jut a következő hónapokban, amely versenyképességéhez jelentősen hozzájárul.

A mezőgazdasági vállalkozások mellett az élelmiszeriparnak is jut a százmilliárdos forrásból, amely az ágazatban dolgozók megélhetését, biztonságérzetét növel.

Országosan 1002  jószág szerepel az aranytörzskönyves listán. A Csongrád-Csanád megyei cégnél ebből négy tehén birtokolja az aranytörzskönyvet.

A Fáklya névre hallgató szarvasmarha napi 50-55 kilogrammos teljesítményével érte el az elismerést.

Forrás: AM Sajtóiroda- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Balesetet szenvedett cicát mentettek a Fábiánsebestyéni Mentési Központ munkatársai

Szabó Viktor

Összefogásból búza, a kenyérből élet – ezen a héten várják az adományokat

Szabó Viktor

Motoros csapódott az árokba Fábiánsebestyénnél, mentőhelikopter is érkezett

Szabó Viktor

Lehetőség nyílik a vidék teljes megújulására

cs3_admin

Fábiánsebestyénben már készülnek a húsvétra

cs3_admin

Jeges úton ütközött két Suzuki Fábiánsebestyénnél

cs3_admin

Ivóvíz hálózat mosatás Fábiánsebestyénen

cs3_admin