Belföld

Magyarországon is elhúzódó áradásra lehet számítani a kárpátaljai esőzések miatt

water level depth meter

Válságos helyzet alakult ki az árvizek miatt Kárpátalján és Nyugat-Ukrajnában. Több mint kétszáz települést árasztott el a víz, és csaknem harmincat elvágott a külvilágtól. A kárpátaljai esőzések miatt árad a Tisza magyarországi szakasza is. Tiszabecsnél egy nap alatt egy métert emelkedett a vízszint. A vízgyűjtőn további csapadék várható, ezért elhúzódó áradásra kell számítani. A Duna szintje is megemelkedett az elmúlt napokban – hangzott el az M1 Híradójában.

Ukrajna egyes területein a havi átlag 70 százalékának megfelelő csapadék esett az elmúlt két napban. Nagy erővel dolgoztak a mentőalakulatok kedden az ukrajnai Csernyivci megyében is.

Speciális járművekkel menekítették ki az embereket az elöntött területekről, a házaikból, majd  biztonságos helyre szállították őket. Súlyos áradásokat okozott a viharos széllel kísért esőzés az ország nyugati részén, ahol csaknem kétszáz települést öntött el a víz.

A környék több folyója kilépett a medréből. Az iszapos víz hidakat, utakat mosott el, több védőgátat átszakított. A felhőszakadás helyenként a talajt is fellazította, és földcsuszamlásokat okozott.

Lviv megyében csaknem száz házat is elöntött a víz, amely több települést elzárt a külvilágtól, járhatatlanná váltak az összekötő utak. Volt ahová csupán csónakkal tudtak behatolni a mentőalakulatok.

Kárpátalján a Felső-Tisza-vidéken okozta a legnagyobb károkat az árvíz, mely a térségben szintén hidakat, utakat mosott el.

Halálos áldozatai is vannak ítéletidőnek. A hírek szerint legkevesebb három ember életét vesztette.

A hatóságok nagy erővel dolgoznak, hogy megelőzzék a további katasztrófákat. A kormány a nemzeti gárdát is kivezényelte a mentésre. Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal és Arszen Avakov belügyminiszter szerdán helikopterrel repülte körbe az árvíz sújtotta területeket. A kormányfő szerint válságos az árvízhelyzet Nyugat-Ukrajnában.

Emelkedett a Duna és a Tisza vízszintje is

Óbudán, a Római-partot már elárasztotta a víz. Sok helyen a fák törzsei sem látszanak ki a vízből. Nemsokára azonban visszatérhetnek a vendégek. A Duna hajnalban 483 centiméteren tetőzött Budapesten, ami azt jelenti, hogy az épületek biztonságban voltak, és nem kellett készültségi szintet elrendelni.

A Tisza partján viszont több üdülőtulajdonos is arra készül, hogy kilép a folyó a medréből és eléri az ingatlanokat. Vásárosnaménynál már most sokan összecsomagolták az ingóságaikat.

A folyó vízállását a vízügyi szakemberek ellenőrzik a helyszínen, ellenőrzik a gátakat is, és az uszadékoktól is megszabadítják a folyót. Nyolc védelmi szakaszon csaknem százan dolgoznak.

A térségben már eddig is több métert emelkedett a vízszint, és további növekedést várnak.

Egyelőre a Tisza mellékfolyóján, a Túron van elsőfokú árvízvédelmi készültség, de mivel újabb csapadék várható a vízgyűjtőkön, több helyen is nő majd a vízszint.

A Tisza felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség valószínű, a Tiszalök alatti szakaszon pedig valószínűleg nem kell elrendelnünk készültséget, de az ártéren akár mezőgazdasági területeket is elönthet a víz.

Az előrejelzések szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén további csapadék várható, ami állandósíthatja a magas vízállásokat.

Az árhullám levonulása így akár két hétig is elhúzódhat.

hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szigorították a hatósági házi karantén megsértésének bírságolását

cs3_admin

Személyautó és búzát szállító kamion ütközött Kecskemét mellett

cs3_admin

Négyszáznál is több határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Kevés az esély arra, hogy ma élvezhetjük a napsütést

cs3_admin

Halálos baleset az 54-es főúton

cs3_admin

Jellemzően borús lesz az idő október utolsó hetében

cs3_admin

Gyopáros Alpár: a kormány célja az, hogy vonzóvá tegyék a falvakat

cs3_admin

Palvin Barbara lesz az MTV EMA 2020 Show egyik magyarországi műsorvezetője

cs3_admin

Orosházi általános iskolában fertőtlenítenek a szentesi katonák

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább