Belföld

Magyarországon is elhúzódó áradásra lehet számítani a kárpátaljai esőzések miatt

water level depth meter

Válságos helyzet alakult ki az árvizek miatt Kárpátalján és Nyugat-Ukrajnában. Több mint kétszáz települést árasztott el a víz, és csaknem harmincat elvágott a külvilágtól. A kárpátaljai esőzések miatt árad a Tisza magyarországi szakasza is. Tiszabecsnél egy nap alatt egy métert emelkedett a vízszint. A vízgyűjtőn további csapadék várható, ezért elhúzódó áradásra kell számítani. A Duna szintje is megemelkedett az elmúlt napokban – hangzott el az M1 Híradójában.

Ukrajna egyes területein a havi átlag 70 százalékának megfelelő csapadék esett az elmúlt két napban. Nagy erővel dolgoztak a mentőalakulatok kedden az ukrajnai Csernyivci megyében is.

Speciális járművekkel menekítették ki az embereket az elöntött területekről, a házaikból, majd  biztonságos helyre szállították őket. Súlyos áradásokat okozott a viharos széllel kísért esőzés az ország nyugati részén, ahol csaknem kétszáz települést öntött el a víz.

A környék több folyója kilépett a medréből. Az iszapos víz hidakat, utakat mosott el, több védőgátat átszakított. A felhőszakadás helyenként a talajt is fellazította, és földcsuszamlásokat okozott.

Lviv megyében csaknem száz házat is elöntött a víz, amely több települést elzárt a külvilágtól, járhatatlanná váltak az összekötő utak. Volt ahová csupán csónakkal tudtak behatolni a mentőalakulatok.

Kárpátalján a Felső-Tisza-vidéken okozta a legnagyobb károkat az árvíz, mely a térségben szintén hidakat, utakat mosott el.

Halálos áldozatai is vannak ítéletidőnek. A hírek szerint legkevesebb három ember életét vesztette.

A hatóságok nagy erővel dolgoznak, hogy megelőzzék a további katasztrófákat. A kormány a nemzeti gárdát is kivezényelte a mentésre. Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal és Arszen Avakov belügyminiszter szerdán helikopterrel repülte körbe az árvíz sújtotta területeket. A kormányfő szerint válságos az árvízhelyzet Nyugat-Ukrajnában.

Emelkedett a Duna és a Tisza vízszintje is

Óbudán, a Római-partot már elárasztotta a víz. Sok helyen a fák törzsei sem látszanak ki a vízből. Nemsokára azonban visszatérhetnek a vendégek. A Duna hajnalban 483 centiméteren tetőzött Budapesten, ami azt jelenti, hogy az épületek biztonságban voltak, és nem kellett készültségi szintet elrendelni.

A Tisza partján viszont több üdülőtulajdonos is arra készül, hogy kilép a folyó a medréből és eléri az ingatlanokat. Vásárosnaménynál már most sokan összecsomagolták az ingóságaikat.

A folyó vízállását a vízügyi szakemberek ellenőrzik a helyszínen, ellenőrzik a gátakat is, és az uszadékoktól is megszabadítják a folyót. Nyolc védelmi szakaszon csaknem százan dolgoznak.

A térségben már eddig is több métert emelkedett a vízszint, és további növekedést várnak.

Egyelőre a Tisza mellékfolyóján, a Túron van elsőfokú árvízvédelmi készültség, de mivel újabb csapadék várható a vízgyűjtőkön, több helyen is nő majd a vízszint.

A Tisza felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség valószínű, a Tiszalök alatti szakaszon pedig valószínűleg nem kell elrendelnünk készültséget, de az ártéren akár mezőgazdasági területeket is elönthet a víz.

Az előrejelzések szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjén további csapadék várható, ami állandósíthatja a magas vízállásokat.

Az árhullám levonulása így akár két hétig is elhúzódhat.

hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor