Szentes

Vízi kiképzés Szentesen (képgalériával)

A MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred által szervezett, közös vízi kiképzést tartott június 24-én a szentesi Tiszán, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred 1. számú Tiszai gyakorló terén.

A gyakorlat annak a vízi kiképzésnek a része, amelyet június 22-26 között rendeznek meg a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szervezésében, amelyben a következő alakulatok kijelölt állományai is részt vesznek:
– a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt állománya,
– a MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya,
– az ACÉLKOCKA altiszti tanfolyam felderítő szakos hallgatói.

A katonák először tantermi foglalkozások keretében megismerték az elméleti tudnivalókat és a biztonsági rendszabályokat, majd valódi terepviszonyok között, a Holt-Tiszán gyakorolták a nyílt vízi úszást és a vízi mentést.

A második napon a hagyományos, rendszeresített vízi járművek használatát is gyakorolták a katonák, hiszen elsősorban ezekkel történik a célobjektumok megközelítése a vízen a tűzcsoportok és rajok által. Ezek motorral is felszerelhetők, de evezővel is alkalmazhatók. A gumicsónak és a rohamcsónak használatán túl a honvédek elsajátították az úgynevezett „szükség-átkelő eszközök” készítését is, melyek használata elengedhetetlen, mikor a rendszeresített eszközök nem állnak rendelkezésre. Ezek olyan kreálmányok, melyeket a katonák saját meguk készítenek, melyek jól fennmaradnak a vízfelszínen (pl. tutaj, úszócsónak).
A hét során nehezítő tényező, hogy a katonák fegyverrel, könnyű harcászati felszereléssel, katonai ruhában, katonai bakancsban teljesítik a feladatokat, melyek komoly erőpróbának számítanak a vízben. A holt-tiszai gyakorlat után a felderítőknek a megáradt élő Tiszán kellett alkalmazniuk a tanultakat.

A vízi kiképzés egy a sok olyan gyakorlás közül, amely során több különböző rendeltetésű felderítő alegység dolgozik egymással együttműködve. A bajtársi kapcsolatok megszilárdításán túl még nagyobb haszna a közös gyakorlatnak, hogy egységesítik az eljárásokat, továbbá a katonák között mindennapi rutinná válik az összfegyvernemi együttműködés. Tájékoztató szerint az ilyen kiképzések még nagyobb szerepet fognak kapni.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orosházi általános iskolában fertőtlenítenek a szentesi katonák

cs3_admin

Farkas Sándor: 1956 hősei kötelezettséget hagynak ránk

cs3_admin

Bemutatkozott Forgó Judit az OBI-ben, Szentesen

cs3_admin

Hárman sérültek meg, amikor egy autó árokba borult Szentesen a 45-ös főúton

cs3_admin

108 sertéssel borult fel egy kamion pótkocsija Szentesnél (képgalériával)

cs3_admin

Ketten sérültek meg, amikor egy autó árokba csapódott a reggeli ködben Szentes mellett, a 45-ös főúton

cs3_admin

A Szentesi Vízilabda Klubnál most az egészség az első

cs3_admin

Sátrakat telepítettek a gyulai kórház elé a szentesi katonák

cs3_admin

Alapkiképzés kezdődött a szentesi műszaki ezrednél

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább