Térség

Nincs madárinfluenza veszély térségünkben

Hens in field organic farm. Free range chickens on a lawn

A madárinfluenza egy vírusos megbetegedés, amely egy a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenza vírus okoz. Ez nem jelenti azt, hogy az emberre nem veszélyes, sőt, vannak olyan törzsek, amelyek igen nagy veszélyt jelentenek az emberek számára. Mindezek ellenére Európában ennek viszonylag kicsi az esélye, az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. Ha azonban valahol felüti a fejét, egyik állományról a másikra terjedhet, a rövidebb távolságra szálló por, pihe, és az állatokkal való érintkezés során. Az időjárási viszonyok is befolyásolhatják a terjedését, hiszen szeles időben gyorsabban terjedhet. Nagyobb távolságok esetében a községek között a terjedésben a legnagyobb szerepe a területen folyamatosan jelen lévő, gazdaságból gazdaságba járó emberek, járművek és eszközök mozgásának van. Az idei évben, térségünkben is megjelent ez a kórokozó.

A NÉBIH hivatalos tájékoztatása alapján, áprilisban jelent meg. Elsőként, Kisteleken igazolták laboratóriumi keretek között a vírus jelenlétét, április 14-én egy kacsa állományban majd 24-én pedig egy lúd állományban. Szentesen és Csongrádon, április 30-án egyszerre összesen 3 telepen volt jelen a betegség. Az említett három településen ennek következtében, összesen 10.800 pulyka, 6.088 kacsa, és 7.400 lúd leölését rendelték el a szakemberek.

Ugyanakkor örvendetes, hogy térségünkben április 30-a óta, újabb kitörés nem volt tapasztalható a vizsgálatok alapján, tudtuk meg: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalának tájékoztatása alapján.

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Elaludt a sofőr, amikor a belső szalagkorlátnak és egy kamionnak is neki ütközött az M5-ös autópályán Kecskemétnél

cs3_admin

Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M5-ösön Kiskunfélegyházánál

tk_arpad

Berobbant a nyár…..

tk_arpad

Személyautó és egy kisteherautó ütközött össze Vásárhely és Makó között

cs3_admin

Tömegbaleset 7 sérülttel Zsombón, ketten életveszélyes állapotban kerültek kórházba

cs3_admin

Robogóval közlekedő nő szenvedett balesetet Vásárhelyen

cs3_admin

Kerékpárost ütöttek el Vásárhelyen

cs3_admin

M5 baleset, átrepült kerék a másik oldalra Petőfiszállásnál

cs3_admin

Indul a parlagfüves területek felderítése Csongrád-Csanád megyében

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább