Csongrád

Példaértékű összefogás a csongrádi Aranysziget Otthonban

A Koronavírus megjelenése óta, már teljes bizonyosságot nyert, hogy a kórokozó az idős korosztályra
a legveszélyesebb, így teljesen egyértelmű, hogy az idős otthonok lakóinak megóvása kiemelt feladat
a védekezés idején. A csongrádi Aranysziget Otthon 184 férőhelyet tud biztosítani az ellátottak
számára, ahol jelenleg 180 fő ellátottat gondoznak, ami térségünkben intézményi szinten, igen magas
ellátotti szám. Az elmúlt időszakban az otthon lakóira és dolgozóira is többletfeladat hárult, amelyek
kivitelezéséről és a lakók állapotáról, illetve a védekezés megvalósításáról, Majorné Marik Gyöngyi az
Aranysziget Otthon Intézményvezetője adott tájékoztatást.

Hogyan tudják intézményi szinten megoldani a fertőtlenítést?
Intézményünk a higiéniai protokollt betartva a tiszti főorvos rendelkezéseinek megfelelően jár el. A takarító személyzet napi feladatvégzése között szerepel a fertőtlenítő takarítás, a koronavírus megjelenése óta belső utasításban is elrendeltük ennek fokozott betartását, akárcsak a vegyszerek használati arányának pontos betartását, amelyet gyakran visszaellenőrzünk és visszavonásig mindez érvényben is marad. A fertőtlenítő takarításhoz virucid hatással bíró szereket használunk. A gondozószemélyzet a lakók használati tárgyait naponta fertőtlenítő hatású felület-fertőtlenítővel és mosogatószerrel kezeli. A pipere mosást és az intézményi textília mosását is fertőtlenítő hatású mosószerrel végzi az intézmény saját mosodája, 65 fokon, mely már a jelenlegi ismereteink szerint alkalmas a vírus inaktiválására. Az intézménybe történő belépést egy bejáratra korlátoztuk. A bejáratnál elhelyezett fali adagolóból elvégezhető a kézfertőtlenítés szintén virucid hatású szerrel. A kórokozó bejutásának meggátlásaként a folyosón a lábbelik fertőtlenítésére kihelyezett tálca és fertőtlenítővel átitatott lábtörlők szolgálnak. Abban az esetben, ha kórházból érkezik vissza az ellátottunk, akkor 14 napos megfigyelés miatt karantén szobában helyezzük el, ami nem feltétlen a saját szobája, ezzel kivédve az esetleges behurcolás lehetőségét.

Milyen az ellátottságuk a védőöltözet tekintetében?
A védőöltözet száma megfelelő. Az esetleges fertőzés esetén az izolációs öltözék minden eleme biztosított az intézményben. Az otthonban működő Alapítvány védőruházat varrására alkalmas, nem szőtt anyagot vásárolt és adományozott a munkavállalók részére a biztonságos munkavégezéshez. Két munkavállalónk, Dr. Némedi Lászlóné és Bori Istvánné közreműködésével három hét alatt elkészültek ebből az anyagból a megfelelő számú védőruhák.

Milyen segítséget kaptak akár helyileg illetve más területről?
2020. április 1-jén a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány az SZGYF fenntartásában működő intézmények részére kiváló minőségű gyümölcsöt adományozott. Így az otthonunk is részesült ebből. A hozzánk érkezett mennyiség: 663 kg narancs, 286 kg alma, és 207 kg citrom. A gyümölcsökből a székhelyintézményhez tartozó Kisréti Otthon is részesült, ahol az ellátotti létszám 124 fő. A fenntartónk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság részéről heti rendszerességgel biztosított a szájmaszk és a gumikesztyű az ellátotti létszámhoz mérten. Az EMMI szervezésében az idős otthonok országos szinten Béres Csepp adományozásban részesültek, az Aranysziget Otthon 184 db-ot kapott.
Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő úrtól a dolgozók kávét illetve gumikesztyűt kaptak a veszélyhelyzet kihirdetését követő első napokban. A Szécsény Mill Kft. 110 kg lisztet adományozott. A Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében a megyei közgyűlés elnöke, Gémes László adományozott védőfelszereléseket, a felajánlás maszkokat, védő overallokat és fertőtlenítőszereket tartalmazott. A Csongrád Város Önkormányzat nevében, Bedő Tamás polgármester úr fertőtlenítőszeres lábtörlőt adományozott az intézmény részére. A Dél-Békés Mentőcsoport 40 liter felületfertőtlenítőszert, 20 liter kézfertőtlenítőszert és 200 db gumikesztyűt adományozott.
A Magyar Honvédség által kivitelezett fertőtlenítő eljárás alatt 2 önkéntes segítő is bekapcsolódott az intézmény kiürítésébe. 2020.04.23-án az épületet kiürítve adtuk át a folyamat kivitelezésére. Az egy napot igénylő feladat miatt a lakókat átköltöztettük az intézménnyel szemben található szakközépiskola, nevezetten a Sághy Mihály Szakközépiskola sportcsarnokába. Az átköltöztetésben nagy segítségünkre volt Bihari Julianna a már nyugdíjba vonult kolléganőnk, aki korábban az apartman gondozási egység osztályos koordinátora volt. Ő a textil szájmaszk varrásában is lelkesen segített. Nélkülözhetetlen volt jelenléte a sportcsarnokban is, mert bátorította, lelkesítette a lakóinkat.
A költöztetésben segített Szanda Zsolt századosi rendfokozatból nyugállományba vonult katonatiszt is, Ő főként a karbantartók munkáját erősítette a pakolás során, de lakókísérettel járó feladat is jutott számára.
Ezúton tisztelettel szeretném megköszönni az intézménybe érkezett támogatásokat, mellyel a felajánlók hozzájárultak a munkavállalóink egészségének megőrzésében és a lakóink ellátásban. Valamint meg szeretném köszönni az Aranysziget Otthon munkavállalóinak odaadó és erőt nem kímélő fáradozásit, ami főleg az április 23.-án történő átköltözéskor mutatkozott meg, hiszen 154 fő lakót helyeztünk el a sportcsarnokban a fertőtlenítési eljárás ideje alatt, röpke két óra alatt Több kollégám a szabadnapját áldozta fel azért, hogy mihamarabb megtörténjen a költözés és az ne okozzon nagy törést az ellátottak számára. A nap végén szintén rendkívüli teherbírásról, precizitásról adtak tanúbizonyságot, mivel 18: 30-kor már az utolsó lakó is visszaékezett az otthonába.

Hogyan viselik a lakók és a dolgozók a jelenlegi helyzetet?
2020. március 09. óta a mindennapoktól eltérő helyzethez kell alkalmazkodnunk. A lakók többsége megérti a korlátozásokat és annak fontosságát, de vannak ellátottak, akik nehezen viselik a változásokat. A fennjáró lakóknak hiányzik a városi séta, a saját bevásárlási lehetőség a közeli üzletekben vagy a piacon. Az intézmény dolgozói mélyen átérzik a veszélyhelyzet miatti megelőző tevékenységek súlyát. A sportcsarnokba történő átköltözést már említettem, de itt is meg kell tennem, hiszen a cél elérésében a lakóink is nagyon fontos szerepet töltöttek be, mivel rendkívüli együttműködésük révén 2 óra leforgása alatt megtörtént a „nagy kirándulás”. Az ellátottak nagyon elfáradtak, de hálájukat fejezték ki a biztonságos és kényelmes elhelyezés miatt.

Milyen elfoglaltságot tudnak biztosítani a lakók számára?
Mivel nagy gondot fordítunk az esetleges fertőző megbetegedés elhárítására, az „izolációs” feladatok betartása mellett elsősorban szervezett keretek között biztosított séta az udvarban teszi ki az idő jelentős részét. Intézményen belül illetve rossz idő esetén a filmvetítést, egyéni beszélgetés lehetőségét tudjuk kihasználni. A fennjáró lakóink az otthon virágoskertjét gondozzák nagy szeretettel. A megelőzésként betartott óvó-védő rendszabályok betartása korlátozza a lehetőségeinket a karantén ideje alatt.

Hogyan tudják tartani lakóik a kapcsolatot hozzátartozóikkal?
A hozzátartozók telefonon tudják tartani a kapcsolatot lakóinkkal. Kevés ellátott tud használni olyan modern eszközt, mint pl. okos telefon, tablet, ami a tágabb kapcsolatfelvételt tenné lehetővé a családtagok között.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor

NYEREMÉNYJÁTÉK! Megnyitja kapuit a Brunnbauer Állatsimogató

Szabó Viktor

Elindult a Csongrádi konzultáció

Szabó Viktor

Égett egy személyautó Csongrádon

Szabó Viktor

Újabb rangos elismerést zsebelt be a csongrádi fotós

Szabó Viktor

Újabb gyöngyszem került elő Gyurcsány csongrádi jelöltjéről

Szabó Viktor

Szúnyoggyérítés lesz Csongrádon

Szabó Viktor

A DK „biszbasszárusa” bejelentkezett „polgi jelöltnek” Csongrádon

Szabó Viktor