Külföld

Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa

Nevezték az ifjúság, a hit pápájának, de csendes forradalmárnak és utazó szentatyának is. Karol Józef Wojtyla (1920-2005) május 18-án, száz éve született a lengyelországi Wadowicében.

Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa II. János Pál pápa 2004-ben. • Fotó: Wikipédia Az életútja olyan fordulatos volt, mint százada. Szüleit és testvérét is korán elveszítette. Sok barátja veszett oda a II. világháborúban. Előbb a krakkói Jagello Egyetemen, és egyidőben színjátszó iskolában is tanult.

A náci megszállás alatt kőbányában majd vegyi üzemben dolgozott. Még akkor is játszott egy színtársulatban, amikor az illegális papi szeminárium növendéke lett. 1946-ban történt papszentelése után Rómában tanult, majd visszatért szülőhazájába. Az erkölcsteológia professzoraként szentelték püspökké. 1964-től Krakkó érseke, három évvel később bíboros volt. 1978-ban választották pápává. Elődje iránti tiszteletből vette fel a II. János Pál nevet. Megválasztásakor az utóbbi száz év legfiatalabb pápája volt. Kétszer kíséreltek meg merényletet ellene. Utolsó éveiben örök példát mutatott a szenvedés elviselésére. II. János Pál pápa temetése

A 20. század legmeghatározóbb egyházi személyiségének hite, imádsága és társadalmi jelenléte beíródott a történelembe. Kelet-európaiként ismerte mindazt, ami személyének köszönhetően is megdőlt 1989-ben. Sokat tett a vallásközi kapcsolatokért. Legfontosabb üzenete minden időben: Ne féljetek! Szentté avatását a nép kezdeményezte. XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor. Liturgikus ünnepe október 22-e.

Forrás: Székelyhon



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor