Külföld

Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa

Nevezték az ifjúság, a hit pápájának, de csendes forradalmárnak és utazó szentatyának is. Karol Józef Wojtyla (1920-2005) május 18-án, száz éve született a lengyelországi Wadowicében.

Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa II. János Pál pápa 2004-ben. • Fotó: Wikipédia Az életútja olyan fordulatos volt, mint százada. Szüleit és testvérét is korán elveszítette. Sok barátja veszett oda a II. világháborúban. Előbb a krakkói Jagello Egyetemen, és egyidőben színjátszó iskolában is tanult.

A náci megszállás alatt kőbányában majd vegyi üzemben dolgozott. Még akkor is játszott egy színtársulatban, amikor az illegális papi szeminárium növendéke lett. 1946-ban történt papszentelése után Rómában tanult, majd visszatért szülőhazájába. Az erkölcsteológia professzoraként szentelték püspökké. 1964-től Krakkó érseke, három évvel később bíboros volt. 1978-ban választották pápává. Elődje iránti tiszteletből vette fel a II. János Pál nevet. Megválasztásakor az utóbbi száz év legfiatalabb pápája volt. Kétszer kíséreltek meg merényletet ellene. Utolsó éveiben örök példát mutatott a szenvedés elviselésére. II. János Pál pápa temetése

A 20. század legmeghatározóbb egyházi személyiségének hite, imádsága és társadalmi jelenléte beíródott a történelembe. Kelet-európaiként ismerte mindazt, ami személyének köszönhetően is megdőlt 1989-ben. Sokat tett a vallásközi kapcsolatokért. Legfontosabb üzenete minden időben: Ne féljetek! Szentté avatását a nép kezdeményezte. XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor. Liturgikus ünnepe október 22-e.

Forrás: Székelyhon

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Amerikai dróntámadás végzett az al-Kaida vezetőjével

Pászti Dániel

Újabb halálos cápatámadás Egyiptomban

cs3_admin

Francia választások – Megkezdődött a második forduló

cs3_admin

Horvátország jövőre bevezetheti az eurót

cs3_admin

Szerbiában megszüntették a határátlépéssel kapcsolatos összes korlátozást

cs3_admin

Ukrán veszteséglistát hozott nyilvánosságra az orosz védelmi minisztérium

cs3_admin

Putyin: elkerülhetetlen volt az összecsapás az oroszellenes erőkkel 

cs3_admin

Francia elnökválasztás – Megkezdődött a voksolás az első fordulóban

cs3_admin

Orbán Viktor elítéli a bucsai tömegmészárlást, támogatja a nemzetközi vizsgálatot

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább