Belföld Sport

Ma lenne 95 éves Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje

Buzánszky Jenőre a Nemzet Sportolójára emlékezünk 95. születésnapján. Az Aranycsapat hátvédje 49 alkalommal ölthette magára a válogatott mezt és világraszóló sikereknek volt részese, olyanoknak, amelyek a magyar sporttörténelemben is a legkiemelkedőbbnek számítanak – közölte az MTI-vel az Aranycsapat Testület.

    Tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, játszott 1953-ban Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6-3-ra győzte le az  angol válogatottat.
    “Nem csupán labdarúgó és edzői pályafutása volt rendkívül sikeres, de közéleti tevékenysége is példaértékű volt. Alapító tagja volt az Emberi Méltóság Tanácsának és más szervezetekben is fáradalmat nem ismerve ápolta a sporttörténelmünk és hőseink emlékét, építette és támogatta a fiatal nemzedékek sportszeretetét és kereste az egész Kárpát-medencében a fiatal magyar sporttehetségeket” – áll a közleményben.
    Az Aranycsapat Testület a sportért felelős államtitkár által meghirdetett céloknak megfelelően ápolja a legendás csapat hagyományait, évről-évre megemlékezik a kiváló játékosok jeles évfordulóiról.
    “Ebben az esztendőben a járvány miatt nem koszorúzhatunk Jenő bácsi szülőházánál, így csak lélekben hajthatunk fejet a kiváló sportember teljesítménye előtt. Kegyelettel emlékezünk az öt esztendővel elhunyt sportlegendára, aki a hazaszeretet és sport szeretetének kiemelkedő személyisége volt” – zárta levelét az Aranycsapat Testület elnöke, Lomnici Zoltán és Bajkai István alelnök.

MTI

Fotó: wikipédia/Róth Tamás



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magabiztos győzelem Koszovó ellen

Szabó Viktor

Meccsnap: Szoboszlaiék történelmi mérkőzéssel folytathatják pazar sorozatukat

Szabó Viktor

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A Szentes egy góllal győzött a Pécs ellen

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor