Csongrád Gasztro

Egy csongrádi gasztroblogger az index címoldalán

Egy egyszerű étellel is is lehet sikereket elérni, ahogy Szeremlei Győző csongrádi gasztrobloggernek sikerült is, mert az index.hu hírportál kezdőoldalán ajánlják ezt az egyszerű, de finom egytálételét.

A recept:

Házi praktikák tojásrántotta kedvelőknek

Mindenki azt gondolja, hogy a tojás ételek és köztük a rántotta milyen egyszerű étel. Milyen egyszerű elkészíteni és nem lehet elrontani. Ez egy tévhit. A nagyanyáimtól tanultam azt amikor rákérdeztem , hogy mikor van vagy lesz kész. Ekkor csak azt a választ kaptam, hogy érezni kell és látni fogod ha elkészült. Bevallom az igazságot, itt most mindenki előtt, hogy a jó, ízletes, tetszetős tojásrántotta elkészítése igazi művészet. Mi is kell hozzá? Némi idő, kreativitás és természetesen tojások.

Az idő :

A rántotta készítéshez is kell idő. Nem lehet és nem is érdemes összekapni. Ha így tesz valaki akkor annak meg is fog látszani az eredménye. Itt meg kell említeni, hogy magához a reggelihez is kell idő. Amit a mai emberek szeretnek elcsalni. Magyarul mindig azt hallom, hogy nincs rá idő. Én azt mondom, hogy jó időbeosztással lehet és kell hagyni időt a reggelihez. Hiszen minden nap a reggellel kezdődik még annak is aki ball lábbal kelt fel. Én mikor felkelek, mindig iszok kezdésnek 2-3 pohár sima / szénsavmentes vizet. Ezzel elindítva a szervezetem ébredését és előkészíteni a reggelihez.

A kreativitás:

Röviden csak annyit jegyeznék meg, hogy határ a csillagos ég. Gondolok itt arra, hogy milyen alapanyagokkal kell és lehet dolgozni. Én azt tapasztaltam, hogy a kreatív emberek átgondolják, hogy mit szeretnének reggelizni. Nagyon fontos a jó előkészítés. Hiszen ezzel időt lehet spórolni.

A tojás:

Nagyon fontos, hogy a tojásokat a hűtőbe tétel előtt minden esetben mossuk meg. Mert ha nem így teszek akkor bevihetek bacilusokat esetleg egyéb fertőzéseket a többi már bent lévő ételekre, alapanyagokra. Vannak akik azt mondják , hogy igen is de a méret számít. Hát a tojás esetében annyit, hogy több féle méret van. Praktikus, ha vásárláskor megpróbálok egy méretet venni. Sokat segíthet a főzésnél, sütésnél. A rántotta esetében mindegy, hiszen egy nagyobb tojást két kissebbel lehet helyettesíteni.

Most megosztok Önnel / veletek néhány technikai praktikát a rántotta készítéshez.

1, A tojás:

Én a tojásokat mindig külön edénybe ütöm fel és ellenőrzőm, hogy nehogy záp legyen. Ha nem így teszel és a sütés közben beleütöd az ételbe akkor dobhatod ki az egészet.

2, A tej:

Vannak, akik azt mondják ,hogy kell bele van aki azt, hogy nem. Szerintem ízlés kérdése .Egy dologra kell odafigyelni, mégpedig arra , hogy folyamatosan figyelni kell nehogy kiszáradjon . Akkor jó ha nem nyers és nem is szárad ki. Ha javasolhatok valamit én tej helyett tejfölt szoktam beletenni. A tejföl bársonyossá és még finomabbá teszi.

3. A tojás felverése:

Ez egy nagyon fontos folyamat a rántotta készítésben. A legegyszerűbb mélytányérban villával. Én egy magasabb falú keskenyebb edényben vagy akár egy nagyobb csészében szoktam és habverővel. A habverőt nem mindenki szereti, de nem árt, ha összebarátkozunk vele a konyhában. Hasznos egy eszköz, csak javasolni tudom.

4. Zsiradék:

Ha előkészítettem a hozzávalókat például a vörös hagymát, szalonnát, sonkát, gombát, sajtot, Akkor mindig a zsiradékkel kezdem készíteni. Általában én zsírt használok, de lehet étolajat is. Amikor felhevült az edény és benne a zsiradék akkor teszem bele a kockára vágott szalonnát, ami plusz zsírt ad. Ebben az esetben az induláskor kevés zsiradékot kell használni a szalonna miatt.

5 , Hozzávalók: 

Az én példámban, a szalonna után jön az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre sütök, majd jöhet a sonka. A sonkának nem kell sok idő. Ahogy  elkészült tálalom.

6. Tálalás :

Tálalásnál nagyon fontos, hogy a rántotta gyorsan kihűl, ezért ha tehetem mindig meleg tányérra tálalom. Ezzel nyerek némi időt mielőtt kihűlne. Melegen mégiscsak finomabb.

7. Díszítés :

Én mint a képen is látható tejföllel, fűszerpaprikával, petrezselyemmel és némi snidlinggel díszítettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

További receptek itt: https://gourmetchef.blog.hu/

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

“Földön-vízen” – Csongrádi családi és baráti sportnap

cs3_admin

Megtalálták a tavaly nyáron eltűnt csongrádi fiú holttestét

cs3_admin

Pál István Szalonna és Bandája Csongrádon

cs3_admin

„Itt közlekedem, vigyázz rám!” megyei rajzpályázat csongrádi nyertesei

cs3_admin

Szüreti hétvége Csongrádon

cs3_admin

Személyautó és kerékpáros ütközött Csongrádon

cs3_admin

Két nap alatt két autót is ellopott egy férfi Csongrádon

cs3_admin

Csongrád adott otthont a 2021/2022-es szakképzési tanév országos megnyitójának

cs3_admin

Egy lakóház tetőszerkezete égett Csongrádon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább