Koronavírus Ópusztaszer

Nem hagynak magára senkit a veszélyhelyzetben sem Ópusztaszeren

Makra József  beszámolója arról, hogyan élik meg a vészhelyzetet,  a településen, ahol teljes létszámmal működik a szociális ellátó rendszer, a hivatal dolgozói és a tanyagondnokok nap, nap után teszik a dolgukat
Nem hagyunk magára senkit a veszélyhelyzetben sem!” – mondta Makra József, Ópusztaszer polgármestere.

„A világjárvány annyiban érezteti hatását nálunk, Ópusztaszeren, hogy a gyerekek nem járnak iskolába, óvodába, bölcsődébe, így kicsit csöndesebb a falu, nincs gyerek zsivaj, ami lassan már hiányzik is nekünk! De mindegyikőjükről gondoskodunk. Az ebédjüket a tanyavilágba a tanyagondnoki szolgálat viszi el nekik és családjuknak, aki pedig belterületen él, annak az iskola konyháján adjuk ki a meleg ételt. Semmi mást nem kérünk cserébe, mint azt: kellő gondossággal mossák el az edényeket, evőeszközöket, és tartsanak be minden ajánlást, amelyeket a médiában és itt a faluban is naponta hallanak.”

Vagyis tartsanak kellő távolságot akár boltban, akár az utcán járnak, zsebkendőbe köhögjenek, tüsszentsenek, és az idősek ne menjenek ki az utcára, csak ha feltétlenül muszáj.

„- Azt kérem tőlük, hogy boltba is csak délelőtt 9 és 12 óra között menjenek, őket óvjuk ezzel a kéréssel. Persze, oda sem kell, elindulniuk, hiszen az önkormányzat segít nekik ebben. Az ebédhordás mellett a bevásárlásban, receptkiváltásban is mellettük állunk. Minden 70 év feletti ópusztaszeri lakosnak ki kellett tölteni egy nyilatkozatot arról, milyen plusz segítséget kérnek tőlünk, természetesen térítésmentesen.”- folytatja Makra József.

Ópusztaszeren nagy hagyománya van a tanyagondnoki szolgálatnak. Három kisbusz segít évek óta a településen, naponta több száz kilométert tesznek meg, Ópusztaszer tanyavilága ugyanis hatalmas területen található.

„Emellett három tanyagondnokunk az iskolai oktatásba is besegít! A digitális oktatásra való átállással több családnak akadt egy kis gondja a tananyag letöltésével, kinyomtatásával. Ezért mi kivisszük a gyerkőcöknek a tananyagot, és amikor készen vannak a házi feladattal, tanyagondnokaink visszahozzák azokat a helyi általános iskolába!

Emellett az önkormányzati dolgozók is helytállnak a járvány idején! Továbbra is fogadják az itt élőket, hiszen az élet nem áll meg a baj idején sem! Akad dolguk bőven, alázattal, nagy szaktudással végzik a munkájukat.”


Nagylelkű adakozó is jelentkezett Ópusztaszeren. Krumplit és hagymát ajándékozott a településnek! A nagycsaládosok, és az erre más okból rászorulók kaptak az adományból.

A Szerikör Faluszépítő Egyesület segített a szétosztásban, erre kérte a civil szervezetet Makra József. Varga Lászlóné elnök szívesen állt a jó ügy mellé, tősgyökeres falubeliként régóta tudja, hol a legnagyobb a szükség, kinek, mennyi krumplira, hagymára van szüksége. És az önkormányzat is segített a névsor összeállításában, a tanyagondnokok pedig a kiosztásban is. Több, mint 150 családnak jutott a segítségből!

Más módon is hozzájárulnak Ópusztaszeren ahhoz, hogy ne követeljen áldozatot a világjárvány! Háromnaponta fertőtlenítik a lakosok által leginkább használt utcai területeket, buszvárókat, üzlet előtti részeket, és a kézfertőtlenítés életmentő fontosságára is folyamatosan figyelmeztetik az ópusztaszerieket.

Makra József még egy kéréssel fordult az itt élőkhöz:

„- Kérek mindenkit, a maga és családja, így az egész falu érdekében, tegyünk meg mindent, hogy legyen közös jövőnk a vírus után is! Vigyázzanak magukra! Köszönöm, hogy hallgatnak ránk!”

Fotó+forrás: kistelekjaras.hu

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elhunyt 162 beteg, 11 871 új fertőzöttet találtak Magyarország

cs3_admin

Elhunyt 185 beteg, 12 165 új fertőzött Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 176 beteg, 12 637 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 171 beteg, 6518 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 392 beteg, 27 209 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 135 beteg, 11 289 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 131 beteg, 10 767 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 178 beteg, 10 265 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Elhunyt 165 beteg, 5323 új fertőzöttet találtak Magyarországon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább