Vélemény

Baloldali sajtóorgánum célkeresztjében a szentesi kezdeményezés

A Heti Világgazdaság terjedelmes cikkben foglalkozik a koronavírus fertőzöttséget tesztelő berendezések beszerzésével, kiemelve Szentest. A baloldalinak könyvelt sajtóorgánum cikke rámutat arra, hogy előbb gondolkodni – vagy ha a témában nem szakértő -, akkor egyeztetni kellene egy városvezetőnek. Aztán gyűjtést szervezni.

Ahogyan a HVG cikkéből kiderül: „Berettyóújfalunak sikerült tesztelőberendezést szereznie, pár nap alatt összegyűjtötték a pénzt a helyiek. Több település is felbuzdult a jó példán, Szentesen is alig másfél nap alatt összedobtak egy nagyobb summát. Kiderült, hogy nem olyan egyszerű sem a berendezés beszerzése, sem annak a működtetése.”
Mint ismeretes: „Gyorsan körbement a sajtóban, hogy Berettyóújfalun pár nap leforgása alatt összegyűjtöttek 14 millió forintot azzal, hogy a városi kórháznak vásárolnak egy tesztelő berendezést. Ez össze is jött, két héten belül akár már elindulhat a most mindenki által istenített tesztelés.
– Szentesen is belevágtak a pénzgyűjtésbe már a hétvégén, amikor kiderült, hogy a helyi kórházban több embernél, ha nem is szentesieknél, kimutatták a koronavírus fertőzést. Szabó Zoltán polgármester hétfőn egyeztetett a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház vezetőjével, és arra jutottak, hogy nehézségekbe ütközik a berendezés beszerzése, ugyanis Berettyóújfalu az egyetlen olyan elérhető áron kapható tesztelőt tudta megvenni, amelyet az intézmény személyzete működtetni is tud. Ráadásul Szabó Zoltán azt is megtudta, amikor felvette a kapcsolatot a szerencsés várossal, hogy a működtetés költsége naponta elérheti akár az egymillió forintot is – írja a HVG.

Az már csak hab a tortán, hogy „a helyi portálok arról is beszámoltak, hogy a beszerzett PCR tesztelés nem akkreditált, így az első időszakban párhuzamosan vesznek mintát az akkreditált laborokkal, referenciavizsgálatokat végeznek, hogy megbizonyosodjanak az eredmények hitelességéről. A rossz hír az, hogy a berettyóújfaluiak által megvásárolt berendezés volt az utolsó az országban, a további behozatal pedig bizonytalan, ahogy az ára is változhat a jelen körülmények között, magyarul, nem garantált, hogy tízmillió forintos áron beszerezhető.”
Szabó Zoltán Ferenc előbb gyorsan bejelentette a berendezés beszerzését – nehogy már más tegye azt – , majd számára is kiderült a szakemberek tájékoztatásából, hogy ez nem egy célszerű segítség, másnak viszont hasznát vennék a szentesi kórházban. Azt is megtudta a városvezető, hogy még a működtetés is pluszköltségeket von maga után. Azt pedig ki tudja, hogy ki finanszírozná, hiszen egyelőre az állami költségvetési finanszírozáson túlmenően csupán egy nagyobb összegű magánfelajánlás, valamint egy összesen 700 ezer forintos képviselői segítség érkezik a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházba.
– Szentesen ezért most átmenetileg leállították a tesztelőberendezés vásárlására elindított gyűjtést, aki kifejezetten az iménti célra adományozta a befizetett összeget, annak ezt visszafizetik. Amennyiben a befizetők más, a járvánnyal összefüggő költségekre is bent hagyja a számlán a pénzt, akkor abból az összegből más módon segítik majd a kórházat.” – írja az országos lap. A város közösségi média oldala alapján azonban most már ésszerű gyűjtést folytatnának, hiszen kivételesen megkérdezték az egészségügyi intézmény vezetőjét, hogy mire is van szükség, hiszen mégis csak egy szakember tudja ezt felmérni.”

Kovács Ferenc

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Moderari: Október 23-ra

cs3_admin

Pilhál György: Heti színes

cs3_admin

Hámori Tamás: Bocsánat, megint számok jönnek!

cs3_admin

Bálint Botond: A “zöldek” a legnagyobb környezetszennyezők és a hülyeségük már az életünket fenyegeti

cs3_admin

Rákay Philip: Dobrev szerint „a lopott vagyont el kell kobozni, bármikor is történt”

cs3_admin

Ircsik Vilmos: Egy igazáért küzdő nemzet védelmében

cs3_admin

Volner János: Néhány felvetés Márki-Zay úgynevezett „jobboldaliságával” kapcsolatban

cs3_admin

Moderari: Kilégzés…

cs3_admin

Hámori Tamás: Békemenet

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább