Ópusztaszer

Lezárult a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektje

Példaértékű együttműködés keretében valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár között HUSRB/1602/32/0218 azonosítószámú „Living Archives – Relics of Common Cultural Heritage” című projektje.

A program keretében a Zentai Levéltárral közösen századfordulós agrártörténeti kutatómunkára és az ópusztaszeri Emlékparkban a múlt század első feléről származó gépgyűjtemény kiállítás megvalósítására került sor. A projekt fő célja a tudásmegőrzés, a múlt értékeinek bemutatása, Magyarország és Szerbia együttműködésén keresztül.

A projektben megjelölt célok elérésének alapját a levéltári kutatómunka jelentette, amelyben a Zentai Levéltár és ópusztaszeri Emlékpark szakemberei közösen vettek részt, együttműködve további levéltárakkal. A kutatómunka eredményeiről vándorkiállítás, valamint könyvkiadás keretében ismerkedhettek meg az érdeklődök.

A kutatómunkával párhuzamosan feltérképezésre kerültek a múlt századforduló ipartörténeti emlékei, azon gépek, amelyek nagyban meghatározták az iparosodó magyar gazdaság akkori teljesítményét. Az iparosodás átalakította a mezőgazdaság akkori képét, és elindította hazánkat a fejlett modern európai országok sorába.

Az ópusztaszeri skanzenben a 20. század első felére jellemző uradalmi gépszínek mintájára épült, új kiállítóhely létesült, amelyben megcsodálható a közel 30 darabból álló mezőgazdasági gépgyűjtemény. Az Emlékparkban már korábban látott, restaurált példányok mellett újak is bekerültek a gyűjteménybe. A hiánypótló tárlatban többek között fogatos ekekapa, fagerendelyes mankókerekes ekekapa, hengeres magtisztító (triőr), HSCS szecskavágó, kétsoros kukorica vetőgép, 15 soros vetőgép, Johnston-féle szénagyűjtő gereblye, Hofherr-Schrantz cséplőgép, Fordson F20 HP traktor és gőzlokomobil is látható.

A projekt megvalósítása 2020. február 29-én lezárult.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Civil szervezeteket díjaztak Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Óvodás olimpikonok lepték el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot

Szabó Viktor

Emlékhelyek Napja az Ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Húsvéti programok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

cs3_admin

Húsvéti programok az ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Március 16-án, csütörtökön újra nyit az ópusztaszeri emlékpark

tk_arpad

Katalizátort loptak Ópusztaszeren

tk_arpad

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább