Belföld

Országgyűlés: napirend előtt a borászati ágazat körüli rémhírekről és a fejlesztéséről

Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő Magyar Zoltán (Jobbik) Grand Tokaj Zrt.-vel kapcsolatos napirend előtti felszólalására válaszolt az Országházban.

Farkas Sándor a jobbikos képviselő felszólalására elmondta:

“A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben a Grand Tokaj Zrt. már több éve nem hívott vissza borokat a kereskedelemből, nem semmisít meg milliós tételekben hungarikumokat, és nem pazarolja el az állami vagyont! A még 2010. előtt palackozott, 2014-ben zárolt és a kereskedelemből visszahívott borok visszaürítése zajlik. Ezen italok tételes vizsgálatok alapján sajnos nem feleltek meg a törvényi előírásoknak, a tokaji termékleírásnak és az eredetvédelmi szabályoknak. Ezért van szükség a visszaürítésükre, ami nagyon sajnálatos esemény, de tudatosan és engedéllyel, éppen a tiszta, eredetvédett tokaji borok hitelességének védelmében történik.”

Készül az új bortörvény, amely a magyar bor minőségorientált fejlesztését, és az ágazat jövedelmezőségének javítását szolgálja.

“A zöldszüret intézkedés célja, hogy védőhálót nyújtson a piaci zavaroknak leginkább kitett szőlőtermelők és borászatok számára, enyhítse a túlkínálatot, valamint csökkentse a piaci feszültségeket. A fenntartható magyar szőlőtermelés és borágazat érdekében hosszú távú, összehangolt cselekvési tervre van szükség. Mindezek érdekében várhatóan még az idei évben új bortörvényt terjesztünk az Országgyűlés elé, amely a magyar bor minőségorientált fejlesztését, és ezáltal az ágazat jövedelmezőség javítását szolgálja.

Az elmúlt napokban több ország mezőgazdasági miniszterhelyettesével tárgyaltam, és örömmel tapasztaltam, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés a kifejezetten jó minőségű magyar borok iránt. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a magyar bor egységes és magas színvonalú megjelenítését itthon és külföldön egyaránt.

Sajnáljuk, hogy 2020-ban még mindig ilyen híreket gerjesztenek Tokaj-Hegyalja legnagyobb borászatáról, és nem közös összefogással építjük ismét világhírűvé Tokajt!”

Kiemelt kép: facebook.com/farkassandorszentes

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elfogadták a 2022-es költségvetést

cs3_admin

Egy nap alatt elfogyott az első keret, ezért a teljes összegre megnyitják a pályázatot az elektromos autó vásárlásához

cs3_admin

Elindult a Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése

cs3_admin

Július 5-től lehet fákat igényelni a Településfásítási program második ütemében

cs3_admin

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

cs3_admin

Az új áramelszámolással is érdemes napelemes rendszert telepíteni a szakértő szerint

cs3_admin

Érkezik az év első tartós hőhulláma

cs3_admin

Személyautó ütközött vonattal Tiszaföldvárnál, a sofőrt mentőhelikopter szállította el

cs3_admin

Négy autó ütközött, többen megsérültek Martfűnél

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább